open

Σύμφωνα με το score.org , την online συμβουλευτική πλατφόρμα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων,  αυτά τα 12 βήματα θα σας οδηγήσουν στη νέα σας επιχείρηση.

  1. Διαλέξτε το θέμα του εστιατορίου

Διαλέξτε ποιο θα είναι το θέμα του εστιατορίου σας και κινηθείτε ανάλογα. Ιταλική κουζίνα με φινετσάτη διακόσμηση; Μεξικάνικο φαγητό με έντονες γεύσεις και έντονα χρώματα; Ρετρό συνταγές και ρετρό στυλ;

  1. Μάθετε τα πάντα για το κοινό – στόχο σας

Ξεκαθαρίστε, φυσικά, ποιο κοινό είναι ο στόχος σας. Θέλετε να ανοίξετε ένα εστιατόριο με οικογενειακό χαρακτήρα ή ένα hip μέρος που συγκεντρώνει πιο νεαρά άτομα; Μιλήστε με τους επίδοξους πελάτες σας και μάθετε τι πραγματικά ζητούν και ποια μαγαζιά επισκέπτονται.

  1. Σχεδιάστε προσεκτικά τον εσωτερικό χώρο του εστιατορίου σας

Από το πώς θα βάλετε τα τραπέζια, μέχρι τους βοηθητικούς πάγκους, ανοικτή ή κλειστή κουζίνα, η αποθήκη και ο χώρος αναμονής, όλα πρέπει να είναι σχεδιασμένα. Κάνετε όσες αλλαγές και δοκιμές χρειάζεται μέχρι να βρείτε αυτό που σας βολεύει περισσότερο.

  1. Εξοπλιστείτε κατάλληλα

Αγοράστε ό,τι χρειάζεται μέσα και έξω από την κουζίνα, για το σερβίρισμα των πιάτων, για τα τραπέζια, για το μπαρ, αλλά και για το service, δηλαδή στολές και μηχανές παραγγελιών.

  1. Αποφασίστε για τους υπαλλήλους σας

Θα χρειαστείτε δύο ειδών υπαλλήλους. Αυτούς που θα έρχονται σε επαφή με τους πελάτες και αυτούς που θα δουλεύουν στην κουζίνα και στη διαχείριση του εστιατορίου. Κάνετε πολλές συνεντεύξεις και προσλάβετε άτομα με τα οποία έχετε χημεία και είναι αρκετά καταρτισμένα για το κάθε πόστο. Ιδιαίτερα σημαντικοί είναι και οι προμηθευτές σας και οι εξωτερικοί συνεργάτες.

  1. Θέστε ένα budget

Και προσπαθήστε να μην το ξεπεράσετε. Να έχετε υπόψιν σας ότι στην πορεία σίγουρα προκύπτουν και παραπάνω ανάγκες, όσο καλός κι αν είναι ο προγραμματισμός σας. Γι αυτό, λοιπόν, μετρήστε καλά τις οικονομικές σας δυνάμεις και θέστε ένα πλαφόν.

  1. Βρείτε την κατάλληλη περιοχή

Και μάθετε τα πάντα γι αυτήν. Μάθετε για τα ήδη υπάρχοντα εστιατόρια και, κυρίως, για τα ανταγωνιστικά προς εσάς. Μάθετε για τις τιμές στις οποίες κινούνται τα ενοίκια, ακόμα και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της περιοχής, είτε πρόκειται για γραφεία, είτε τουριστικές επιχειρήσεις, είτε εμπορικά καταστήματα. Αυτοί, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι πελάτες τους θα αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της πελατείας  σας.

  1. Κάντε ένα σαφές πλάνο

Ένα  business plan είναι πάντα απαραίτητο σε κάθε νέο επιχειρηματικό άνοιγμα. Καταγράψτε τα πάντα, στόχους και δαπάνες και φτιάξτε ένα πλάνο για τη μελλοντική πορεία και διαχείριση του εστιατορίου. Ειδικά σε περίπτωση που θέλετε να αποκτήσετε κάποιον συνέταιρο, το πλάνο αυτό θα είναι το πρώτο που, πιθανώς, θα θέλει να εξετάσει.

  1. Βγάλτε όλες τις απαραίτητες άδειες

Για να λειτουργήσετε σωστά και νόμιμα την επιχείρησή σας, θα πρέπει, φυσικά, να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι και να έχουν δοθεί οι απαραίτητες άδειες, όπως για παράδειγμα από το Υγειονομικό. Είναι το γραφειοκρατικό κομμάτι και είναι απαραίτητο.

  1. Σχεδιάστε το μενού

Μπορεί να εμπιστεύεστε απόλυτα το σεφ σας και την ομάδα του, ωστόσο καθίστε να αποφασίσετε μαζί το μενού, δοκιμάστε τα πιάτα και τα ποτά και καταλήξτε στις τελικές επιλογές. Ωστόσο, αλλαγές και τροποποιήσεις στα πιάτα γίνονται καθημερινά.

  1. Επιλέξτε τα τεχνολογικά σας μέσα

Πλέον η τεχνολογία έχει διευκολύνει αρκετά τη διαχείριση ενός εστιατορίου και υπάρχουν νέα μέσα στα χέρια  σας και των υπαλλήλων σας. Από online συστήματα διαχείρισης των προμηθειών, μέχρι POS πληρωμές, application για online κρατήσεις και παραγγελίες, όλα είναι software που μπορείτε να μάθετε να χειρίζεστε εύκολα και θα σας διευκολύνουν.

  1. Αποφασίστε πώς θα διαφημίσετε τη νέα σας επιχείρηση

Ένα νέο εστιατόριο χρειάζεται μία παραπάνω προώθηση στην αρχή για να το μάθουν οι πελάτες και μόνο δια στόματος η διάδοση της φήμης σας…δε φτάνει. Χρησιμοποιήστε, φυσικά, τα social media και τις πολύ οικονομικά πακέτα για  προωθητικές ενέργειες μέσω της σελίδας του εστιατορίου και, αν το αντέχει η τσέπη σας, κινηθείτε και σε πιο κλασσικές μορφές διαφήμισης.