Πώς ήταν τα γιορταστικά μενού το έτος 1900;


protagon.gr*

Κουλί, κονφί, ζυλιέν. Αν κοιτάξουμε σήμερα ένα χριστουγεννιάτικο μενού τα μισά πιάτα δεν καταλαβαίνουμε τι είναι. Τι σέρβιραν όμως τα κυριλέ εστιατόρια το 1900 στα ρεβεγιόν; Και πώς ήταν σχεδιασμένοι οι κατάλογοι;

Ηδη τις προετοιμασίες για τα ρεβεγιόν τις έχουμε αρχίσει. Οποιοι σκοπεύουν να οργανώσουν σπιτικό δείπνο καταστρώνουν μενού και κάνουν τα ψώνια. Εκείνοι που παραδοσιακά τρώνε έξω τις γιορτές ψάχνουν τα μενού (και τις τιμές).

Πώς όμως έτρωγαν οι άνθρωποι παλιά; Τότε που τα χριστουγεννιάτικα δείπνα απευθύνονταν σε λίγους και εκλεκτούς και διοργανώνονταν ως επί το πλείστον στα μεγάλα ξενοδοχεία;

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης έκανε φέτος κάτι πολύ ενδιαφέρον. Συγκέντρωσε τα χριστουγεννιάτικα μενού των αρχών του προηγούμενου αιώνα από εστιατόρια, ξενοδοχεία και… στρατιωτικές βάσεις.

Φωτογραφία από το ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς του 1900 στο Rectors. Το ρεβεγιόν γιορτάστηκε μαζί με τα εγκαίνια του θρυλικού εστιατορίου που έμελλε να γράψει εποχή στην κοσμική ζωή της πόλης

Το γαστρονομικό lifestyle εκείνης της εποχής δεν διαφέρει πάρα πολύ από το σημερινό. Ψητή γαλοπούλα, μοσχάρι και άλλα πουλερικά, συνηθίζονταν. Το ελάφι επίσης, υπάρχει στα μενού. Το σέλινο, ήταν το κλασικό αρωματικό στις γιορταστικές συνταγές. Η σάλτσα στρειδιών ήταν δημοφιλής – αλλά η ακριβής συνταγή σήμερα είναι άγνωστη. Τέλος το πιάτο που σήμερα δεν τρώμε αλλά τότε ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλές και εκλεκτό είναι η σούπα από θαλάσσια χελώνα – η λεγόμενη χελωνόσουπα. Εδώ και δεκαετίες η χελωνόσουπα έχει καταργηθεί για λόγους οικολογικούς – η θαλάσσια χελώνα είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Ρίξ’τε μια ματιά στα μενού που ακολουθούν. Ίσως πάρετε ιδέες για το δικό σας.

Ξενοδοχείο Tulane, στο Τενεσί, 1900. Το μενού περιλαμβάνει χελωνόσουπα, η οποία σήμερα απαγορεύεται διότι η θαλάσσια χελώνα είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση

Ξενοδοχείο Central, στη Βόρεια Καρολίνα, 1900. Το μενού περιλαμβάνει «λιθρίνι αλ ιντιέν» και «μοσχαρίσιο φιλέτο αλά γιόρκταουν». Δύο άγνωστες συνταγές σήμερα

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: protagon.gr

 



Σχετικά Άρθρα