Λάδι τρούφας, χαβιάρι, σαφράν είναι μόνο μερικά από τα πιο ακριβά υλικά μαγειρικής και μόνο ελάχιστη ποσότητά τους φτάνει για να ανεβάσει τη γαστρονομική αξία αλλά και την τιμή ενός πιάτου.

Έχει αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι όμως στην ακατέργαστη μορφή τους; Το site Brightside μας παρουσιάζει μερικά από τα πιο σπάνια  και ακριβά υλικά.

Τα μανιτάρια Matsutake

Tα μανιτάρια αυτά είναι τόσο δυσεύρετα που η τιμή τους να αγγίζει τα 562 ευρώ ή 600 δολάρια για ένα κιλό μόλις. Τα Matsutake  φυτρώνουν σε δάση της Ιαπωνίας και άλλες ασιατικές χώρες και η ποσότητά τους είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα οι σεφ να ανησυχούν ότι θα εξαφανιστούν, ειδικά λόγω των συχνών μολύνσεων που δέχονται από έντομα.

Ο καφές Kopi Luwak

Ο καφές  Kopi Luwak παράγεται μαζικά στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Ινδία και είναι ο πιο ακριβός καφές του κόσμου, με την τιμή ενός κιλού να ξεκινάει από τα 250 δολάρια και φθάνει έως και τα 1.124 ευρώ. Η τιμή του είναι αυξημένη λόγω του ιδιαίτερου τρόπου παρασκευής του.

Λευκό χαβιάρι                       

Το λευκό χαβιάρι είναι ο “βασιλιάς”  ανάμεσα στα υπόλοιπα είδη του ακριβού εδέσματος, με την τιμή του να ανέρχεται στα 8.500 ευρώ το γραμμάριο! Το κόστος του συγκεκριμένου είδους είναι τόσο υψηλό εξαιτίας της σπανιότητας του ψαριού που είναι αλμπίνος Οξύρρυγχος , το συναντάς μόνο στην Κασπία θάλασσα, και για να παράγει τα αυγά αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 ετών.

Σούπα από φωλιά πουλιών

Η σούπα από φωλιά χελιδονιών είναι ιδιαίτερα σπάνια και ακριβή, καθώς η φωλιά είναι φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από σάλιο, χωρίς κανένα άλλο υλικό και θεωρούνται ένα ιδιαίτερο πιάτο στην κινέζικη κουζίνα. Με κόστος περίπου 3000 δολάρια το χιλιογραμμάριο, καταλαβαίνετε πόσες δεκάδες χιλιάδες αξίζει ένα μπολ.

Σαφράν

Το σαφράν θεωρείται ένα από τα καλύτερα υλικά της υψηλής κουζίνας, με την τιμή του να ανέρχεται από 400 δολάρια, ενώ μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 100 δολάρια το γραμμάριο. Το κόστος του σαφράν είναι ακριβό επειδή ανθίζει μόνο μια φορά το χρόνο και για επτά ημέρες, συλλέγεται με το χέρι και χρειάζονται περίπου 300.000 άνθη για μόλις ένα κιλό.

Λευκή τρούφα

Το υψηλό κόστος της λευκής τρούφα οφείλεται κυρίως στην δυσκολία της παραγωγής, της συλλογής, αλλά και της δύσκολης συντήρησής της, η οποία αποτελεί ολόκληρη διαδικασία. Στην Ευρωπαϊκές χώρες ένα κιλό λευκής τρούφας κοστίζει τουλάχιστον 2.000 ευρώ.

Το μαύρο κοτόπουλο Ayam Cemani

Το κοτόπουλο Ayam Cemani εκτρέφεται αποκλειστικά στην Ινδονησία και δεν εξάγεται σε άλλες χώρες, λόγω φόβου για εξάπλωση της γρίπης των πτηνών. Το κάθε κοτόπουλο, λοιπόν, μπορεί να κοστίζει έως και 200 δολάρια στην Ινδονησία και χιλιάδες σε άλλη χώρα.

Οι Ιαπωνικές μπριζόλες Wagyu

Οι διάσημες Ιαπωνικές μπριζόλες Wagyu έχουν χαρακτηριστεί  οι καλύτερες μπριζόλες στον κόσμο, με το κρέας  τους να διαθέτει ένα σπάνιο άρωμα, βουτυρώδη σχεδόν υφή και υψηλή ποιότητα, με το κόστος για ένα κιλό ανέρχεται στα 450 δολάρια. Μάλιστα, τα ζώα από τα οποία προέρχονται οι μπριζόλες εκτρέφονται με ειδικό τρόπο, με τους παραγωγούς να τους κάνουν μασάζ, να τους δίνουν μπύρα και να τους βάζουν να ακούς κλασσική μουσική.

Ιβηρικό σαλάμι

Το συγκεκριμένο σαλάμι παράγεται αποκλειστικά στην Ισπανία  και είναι το πιο ακριβό του κόσμου. Οι κτηνοτρόφοι ταΐζουν τα γουρούνια από τα οποία γίνεται το σαλάμι μόνο βελανίδια σε προστατευμένες και αποκλεισμένες περιοχές. Το κόστος για ένα κιλό Jamón Ibérico φτάνει τα 365 ευρώ.

Τυρί ταράνδου

Ένα από τα πιο ακριβά τυριά στον κόσμο είναι αυτό που παράγεται αποκλειστικά στη Σουηδική φάρμα  Moose House farm από γάλα ταράνδου. Αν και η όψη και η γεύση του θυμίζει τη φέτα, η τιμή του μάλλον το διαφοροποιεί, καθώς κάθε γραμμάριο κοστίζει περίπου 1000 ευρώ και παράγεται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.