kathimerini.gr*

26s9rest-thumb-large

Το 2016 υπήρξε χρονιά εορτασμών για το διάσημο εστιατόριο «Γεράνιουμ» της Κοπεγχάγης, καθότι τον Φεβρουάριο έγινε το πρώτο εστιατόριο της Δανίας που έχει βραβευθεί με τρία αστέρια Michelin. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι πανηγυρισμοί έχουν κοπάσει, καθώς το εστιατόριο αντιμετωπίζει πιεστικά ερωτήματα αναφορικά με ζητήματα υγιεινής, καθώς δέχθηκε πρόστιμο 20.300 κορώνες (3.000 ευρώ) από την αρμόδια δανέζικη υπηρεσία για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, το «Γεράνιουμ» αποθήκευε φρέσκα οστρακοειδή, όπως στρείδια, χτένια και καραβίδες σε θερμοκρασίες πολύ ζεστές για το διάστημα της αποθήκευσής τους ανέφερε η υπηρεσία μετά τη σχετική έρευνά της.

Επιπλέον, δύο ψυγεία του εστιατορίου εμφάνισαν «μαύρες, πράσινες και άσπρες κηλίδες στο κάτω μέρος ορισμένων ραφιών και σε ορισμένες συσκευασίες τουρσί και σκόρδου», ανέφερε η αναφορά της έρευνας, η οποία παρότι φέρει ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου, έγινε γνωστή στα μέσα ενημέρωσης της χώρας μόλις την Πέμπτη.
Το «Γεράνιουμ», το οποίο χρεώνει το γεύμα για ένα άτομο στις 2.300 κορώνες, βαθμολογήθηκε με «συνοφρυωμένο χαμόγελο» από την υπηρεσία, τον χαμηλότερο βαθμό του συστήματος βαθμολόγησης της υπηρεσίας. «Θεωρούμε πολύ σοβαρό το ότι η εταιρεία είχε για τόσο μεγάλο διάστημα τα οστρακοειδή σε τόσο ψηλές θερμοκρασίες – και γνώριζαν ότι ήταν τόσο υψηλές», ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Μάρτιν Μπιρκ Χάνσεν, στην εφημερίδα «Εκστα Μπλάντετ», προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει γνώση των πολύ βασικών κανόνων θερμοκρασίας».

Ο σεφ του εστιατορίου, Ράσμους Κόφοεντ, δήλωσε στο δανέζικο πρακτορείο ειδήσεων «Ριτζάου» πως δεν συμφωνεί με τα όσα γράφονται, χαρακτηρίζοντάς τα υπερβολικά και μεγαλοποιημένα, παραδεχόμενος ωστόσο ότι το προσωπικό του εστιατορίου υπήρξε ίσως λίγο «απρόσεκτο». Στη συνέχεια, προσέθεσε ότι το εστιατόριο χρησιμοποιεί ένα μηχανογραφικό σύστημα για να ρυθμίζει και να ελέγχει τις θερμοκρασίες των τροφίμων, ωστόσο τα ψάρια και τα οστρακοειδή αποθηκεύονται πάντα σε πάγο, ανεξαρτήτως της γύρω θερμοκρασίας.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο :kathimerini.gr