Στη Βρετανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της έλλειψης  φρέσκου σολομού και οι τιμές του στα εστιατόρια αναμένεται να εκτοξευθούν κατακόρυφα, καθώς αποτελεί μία πολύ δημοφιλή επιλογή.

salmon_

Όλο το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την επιδημία θαλάσσιας ψείρας στις ιχθυοκαλλιέργειες γύρω από την δυτική όχθη που έχουν ελαχιστοποιήσει τις προμήθειες από τη Σκωτία, η οποία επικρίθηκε από τους οικολόγους για την αποτυχία λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη της επιδημίας. Σε συνδυασμό με αυτό, έχουν μειωθεί και οι προμήθειες σολομού από τη Νορβηγία, όπου κρίθηκε απαραίτητη μία υποχώρηση λόγω της υπερ-συγκομιδής ψαριών. Τέλος, ο ασυνήθιστα κρύος  καιρός φαίνεται να έχει επηρεάσει τους ρυθμούς ανάπτυξης του σολομού, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πάνω από 123 χιλιάδες τόνοι σολομού παγκοσμίως  για φέτος μέχρι στιγμής.

Η έλλειψη σε ένα προϊόν που έχει ζήτηση, ωστόσο, δε μπορεί παρά να οδηγήσει σε αύξηση τιμών και συγκεκριμένα αύξηση της τάξης του 16% από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την εταιρεία τροφίμων Beacon.

Οι εστιάτορες και οι σεφ έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται την αλλαγή των μενού τους και την αντικατάσταση των πιάτων που χρειάζονται σολωμό με νέες συνταγές που θα έχουν ως βάση την πέστροφα, καθώς θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη του  ψαριού μέχρι τα Χριστούγεννα, μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα εστιατόρια