tamtam.news*

Στο εμβληματικό Art Deco του Metropolitan Life North Building της ΝY, στο 11 της Madison Avenue

Στο εμβληματικό Art Deco του Metropolitan Life North Building της Νέας Υόρκης, στον αριθμό 11 της Madison Avenue, με θέα το διάσημο πάρκο Madison Square, λειτουργεί από το 1998 ένα από τα καλύτερα Restaurants στον κόσμο (σίγουρα της ΝΥ), το Eleven Madison Park. Το εστιατόριο ξεκίνησε το 1998 από τον Danny Meyer, έναν αυθεντικό επιχειρηματία της εστίασης και δημιουργό του Ομίλου Union Square Hospitality, ο οποίος όμως απλά λειτούργησε έναν αξιοπρεπή και πολυτελέστατο χώρο για φαγητό, περισσότερο σαν γαλλική μπρασερί, χωρίς ιδιαίτερη ταυτότητα, απλά ενταγμένο στη λίστα των καλών αλλά εκατοντάδων ισάξιων εστιατορίων της Νέας Υόρκης. Το 2006 ο Meyer προσέλαβε τον chef Daniel Humm, έναν ήδη αρκετά επιτυχημένο στο χώρο και αρκετά νεαρό, που μάλιστα το 2011, μαζί με τον Will Guidara, αγόρασαν οι ίδιοι το εστιατόριο και στην κυριολεξία το απογείωσαν. Βέβαια, δεν έγιναν όλα τυχαία…

Ο Daniel Humm, γεννημένος στην Ελβετία, είχε από μικρός σχέση με τη γαστρονομία καθώς ξεκίνησε να μπαινοβγαίνει σε επαγγελματικές κουζίνες, ως βοηθός, από τα 14 του κιόλας. Χρόνο με το χρόνο, ο Humm εξελίσσονταν γοργά, πέρασε από τις κουζίνες των καλύτερων ελβετικών ξενοδοχείων και σε ηλικία 24 μόλις ετών απέκτησε το πρώτο Αστέρι Michelin. Τότε, το 2003, ο Daniel μετακομίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναλαμβάνοντας executive chef στο Campton Place, στο San Francisco, ενώ τρία χρόνια αργότερα αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στη Νέα Υόρκη, ως chef στο Eleven Madison Park. Στο Eleven, o Ελβετός μπαίνει αμέσως στην κουζίνα και τα πράγματα αλλάζουν μονομιάς καθώς στο πρόσωπο του νέου -τότε- μάνατζερ του εστιατορίου γνωρίζει τον άνθρωπο με τον οποίο θα ακολουθήσει μια άκρως επιτυχημένη -κοινή- επαγγελματική πορεία μέχρι σήμερα.

Γεννημένος στο Sleepy Hollow της Νέας Υόρκης, ο Will Guidara μπήκε στις επιχειρήσεις εστίασης από τα 13 του. Απόφοιτος της σχολής διοίκησης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Cornell, ο Νεοϋορκέζος ξεκίνησε την πρακτική του άσκηση στο Spago του Beverly Hills, αλλά διάλεξε άλλον δρόμο όταν αποφάσισε να ταξιδέψει στη Νότια Ισπανία και να σπουδάσει σε σχολή μαγειρικής. Επιστρέφοντας, ανέλαβε διάφορους ρόλους στον Όμιλο του Danny Meyer και το 2006 προβιβάζεται σε γενικός μάνατζερ στο Eleven Madison Park.

Υπό την καθοδήγηση του Will και με τον Humm σαν σεφ, το εστιατόριο ξεκινά να «ακούγεται» και να κερδίζει χρόνο με το χρόνο τις καλύτερες κριτικές με αποτέλεσμα οι δύο συνεργάτες και καλοί φίλοι να αποκτήσουν την κυριότητα του το 2011. Και όχι μόνο… Την ίδια χρονιά, το ντουέτο ξεκινά συνεργασία με το ξενοδοχείο NoMad Hotel, αναλαμβάνοντας το εστιατόριο του και απογειώνοντάς το -επίσης- στην κυριολεξία. Μάλιστα, το NoMad απέκτησε ήδη ένα Αστέρι Michelin!

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: tamtam.news