Υπάρχει κατάλληλος φωτισμός για τα εστιατόρια και πώς επηρεάζει τους πελάτες;


fwt

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα έρχεται να… φωτίσει την υπόθεση σχετικά με το ποιος είναι τελικά ο κατάλληλος φωτισμός και πώς επηρεάζει τι επιλέγουν οι πελάτες. Η νέα έρευνα, αυτή, λοιπόν, διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Marketing Research  και υποστηρίζει ότι όσο πιο καλοφωτισμένος χώρος τόσο πιο υγιεινές είναι οι διατροφικές επιλογές των πελατών.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίο, με επικεφαλής τον Δρ Ντιπαγιαν Μπισβας, στράφηκαν σε 160 θαμώνες τεσσάρων εστιατορίων και κατέγραψαν την συμπεριφορά τους ανάλογα με το φωτισμό, αλλά και σε 700 φοιτητές για τις μετέπειτα επιβεβαιωτικές έρευνες. Έτσι, οι μισοί, οι οποίοι έτρωγαν σε έναν φωτεινό χώρο παρήγγειλαν πιο υγιεινά πιάτα, όπως σαλάτες, ψάρια και άπαχο κρέας, ενώ οι υπόλοιποι που ήταν σε εστιατόρια με χαμηλότερο φωτισμό επέλεξαν πιο ανθυγιεινά πιάτα, τηγανιτά ή γλυκά, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως ένα χώρος καλά φωτισμένος αυξάνει κατά 16% – 24% την πιθανότητα οι πελάτες να παραγγείλουν πιο υγιεινές τροφές.  Ανάλογα κινούνται και τα ποσοστά για την πρόσληψη των θερμίδων, καθώς όσοι έφαγαν σε χώρο με χαμηλότερο φωτισμό είχαν παραγγείλει 39% περισσότερες θερμίδες.

Οι ερευνητές αποδίδουν την παραπάνω συμπεριφορά στην χαλαρωτική ιδιότητα του χαμηλού φωτισμού, υπό τον οποίο είναι όλοι πιο ήρεμοι και είναι πιθανό να κάνουν «λανθασμένες» επιλογές, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη.

*Διαβάστε περισσότερα για το Χρώμα και το φως του εστιατορίου εδώ 



Σχετικά Άρθρα