Η νέα παγκόσμια τάση είναι η στροφή προς μια καλύτερη ποιότητα ζωής και όπως είναι φυσικό μέσα σε αυτή την τάση πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η διατροφή. Όλο και περισσότερο τα λαχανικά κερδίζουν έδαφος.

Ήδη από το 1980, οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων άρχισαν να προσεγγίζουν όλο και περισσότερο το διατροφικό μοντέλο των χωρών των Δυτικών χωρών με βασικά χαρακτηριστικά την υπερκατανάλωση προπαρασκευασμένων και βιομηχανοποιημένων τροφίμων, την αύξηση της κατανάλωσης κρέατος, αλλαντικών, γλυκών, σνακ, αναψυκτικών και ποτών.

Με το πέρασμα των ετών όμως και ειδικά τα τελευταία χρόνια η τάση αυτή έχει αλλάξει και η ποιότητα έδωσε τη θέση της στην ποσότητα, ακόμη και μέσα στην κρίση.

139471463_1468836894

Τα δεδομένα άλλωστε επιβεβαιώνουν και σχετικές έρευνες.

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί πλέον η υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα των Ελλήνων καταναλωτών, επισημαίνει στην τελευταία της έρευνα για της τάσεις στην αγορά τροφίμων και συσκευασίας η Tetra Pak.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από την Tetra Pak Hellas και τη Focus Bari, και 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι τους απασχολούν οι εξελίξεις της αγοράς προϊόντων υγιεινής διατροφής, ενώ μόλις το 7% δεν δείχνει κάποιο ενδιαφέρον.

Σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, ανησυχεί τους καταναλωτές το θέμα της ύπαρξης συντηρητικών στα τρόφιμα που καταναλώνουν αλλά και η «διαδρομή» που ακολουθεί το προϊόν πριν φτάσει στο πιάτο τους. Οι βιταμίνες και τα συντηρητικά φαίνεται να είναι αρκετά σημαντικό μέρος της πληροφορίας που αναζητούν για τα τρόφιμα 9 στις 10 μητέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 53% των Ελλήνων καταναλωτών παρακολουθούν από κοντά την αγορά προϊόντων υγιεινής διατροφής, το 39% παρακολουθούν από κάποια απόσταση, ενώ το 7% δε δείχνει κάποιο ενδιαφέρον.

Βασικό θέμα που απασχολεί είναι η ασφάλεια των τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 7 στους 10 καταναλωτές διαβάζουν πάντα τις ετικέτες πριν αγοράσουν ένα προϊόν. Το 85% των Ελλήνων καταναλωτών θέλει να γνωρίζει τη διαδρομή που έχει διανύσει το προϊόν που αγοράζει μέχρι να φτάσει στο τραπέζι του. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά προϊόντων με βιταμίνες ή ευεργετικές ιδιότητες, ενώ το 83% ανησυχεί για το θέμα της ύπαρξης συντηρητικών στα τρόφιμα που καταναλώνει.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα των προϊόντων δείχνουν ότι έχουν οι γυναίκες (ηλικίας 45-55).

Πρόσφατη μελέτη του ΙΕΛΚΑ αναλύει τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων όπως διαμορφώνονται σήμερα, καταγράφοντας σημαντικά θέματα που σχετίζονται και με τις αγοραστικές/καταναλωτικές συνήθειες σε σχέση με την αγορά τροφίμων και ποτών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά την υψηλή κατανάλωση σε κρέας, σε γενικές γραμμές διατηρούνται βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής από τον καταναλωτή, με το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά αν είναι με διαφορά οι τροφές που καταναλώνουν συχνότερα οι καταναλωτές. Πολύ υψηλή θέση καταλαμβάνουν τα όσπρια, ενώ τα πουλερικά-λευκό κρέας ξεπερνούν το κόκκινο κρέας-μοσχάρι. Ιδιαίτερη θέση φαίνεται πως έχει ο καφές στη διατροφή του Έλληνα, όπως και η φέτα. Βέβαια η κατανάλωση γλυκών κρίνεται ως υψηλή, όπως και η προτίμηση σε λευκά ζυμαρικά έναντι των επιλογών ολικής άλεσης.

Σε γενικές γραμμές καταγράφεται μία αναδυομένη τάση των Ελλήνων για μεγαλύτερη προσοχή και ενδιαφέρον στη διατροφή τους. Πέρα από την κατά δήλωση πιο έντονη αναζήτηση για τροφές με συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιότητες είναι σαφής συγχρόνως η ουσιαστική αύξηση στην απλή προτίμηση κατανάλωση τροφών με χαμηλά λιπαρά, ψωμί ολικής αλέσεως κλπ έναντι λιγότερο υγιεινών εναλλακτικών.

Η Κίνα μειώνει κατά 50% την κατανάλωση κρέατος

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος της χώρας κατά 50%.

Η Κίνα καταναλώνει το 28% του κρέατος σε όλον κόσμο, σχεδόν το μισό χοιρινό του πλανήτη, ενώ είναι μία από τις τρεις πιο μολυσμένες χώρες στη Γη. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά τα οφέλη θα είναι πολλαπλά εάν το σχέδιο εφαρμοστεί με επιτυχία, υποστηρίζουν οι κινεζικές αρχές.

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας συντονίζει την προσπάθεια, δημοσιεύοντας νέες διατροφικές οδηγίες και συστάσεις για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια. Η έκθεση αναφέρει ότι η δραστική μείωση της κατανάλωσης του κρέατος θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία κτηνοτροφίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι μία μείωση κατανάλωσης κρέατος κατά 50% θα εξοικονομεί ένα δισεκατομμύριο τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030. Ενδεικτικά, οι προβλεπόμενες εκπομπές για το έτος αυτό είναι περίπου 1,8 δισεκατομμύρια τόνοι.

Εξάλλου, η Δανία πρότεινε πρόσφατα ένα φόρο πολυτελείας για το κόκκινο κρέας, αν και το μέτρο αυτό είναι πιθανό να μην περάσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί περίπου 18.000 λίτρα νερού για την παραγωγή του. Παράλληλα, οι περίπου 1,5 δισεκατομμύριο αγελάδες του πλανήτη υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνες, μέσω του πεπτικού τους συστήματος, έως και για το 10% των παγκοσμίων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: Supply.gr, o 1ος Online Οδηγός Προμηθευτών για την αγορά της Μαζικής Εστίασης και της Φιλοξενίας.