Ποια είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρει ένας επαγγελματίας barista του χώρου της καφεστίασης; Φυσικά, τα βασικότερα είναι η ορολογία, γιατί μπορεί μεν οι πελάτες στην πλειοψηφία τους να μην γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για τον καφέ, αλλά υπάρχουν ορισμένοι που ξέρουν ακριβώς τι ζητούν.

barista

Επομένως, οι επαγγελματίες barista του χώρου οφείλουν να γνωρίζουν τουλάχιστον τα παρακάτω στην αρχή της επαγγελματικής τους πορείας, και να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους συνεχώς.

  • Americano: κανονικός espresso σε κανονικό φλιτζάνι καφέ (όχι φλιτζανάκι espresso) και προστίθεται καυτό αποσταγμένο νερό.
  • Cappuccino: ένας espresso με γάλα ζεσταμένο στον ατμό και αφρό γάλακτος πάνω-πάνω
  • Espresso Con Panna: ένας espresso με ένα «λευκό καπέλο», δηλαδή μια μπάλα από σαντιγί
  • Espresso Ristretto: Ένας μικρότερος espresso (περίπου 30ml)
  • Cupping: Μέθοδος γευσιγνωσίας
  • Hand brew: Παρασκευή φίλτρων με το χέρι
  • Single Origin & Single Estate: Τόπος προέλευσης του καφέ, φάρμα ή χώρα
  • Affogato: Ρόφημα καφέ με παγωτό
  • Cold brew & cold drip: Παγωμένος καφές φίλτρου
  • Natural & Washed: Οι πιο συχνοί τρόποι επεξεργασίας καφέ που συναντάμε
  • Γκέισα: Εκλεκτή ποικιλία καφέ που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά πρωταθλήματα καφέ
  • Κασκάρα: Ρόφημα από τη σάρκα φρούτου του καφέ
  • Κορτάδο: Εσπρέσο με λίγο γάλα