Μία νέα στρατηγική συνεργασία μεταξύ της σχολής μας ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Culinary Center & Cookery Club και της  CHEFistry, startup εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης στη Χημεία Τροφίμων, που εγκαινιάζει την αμοιβαία σχέση της επιστήμης των τροφίμων και της υψηλής γαστρονομίας.

Κάθε μήνα παρουσιάζεται στα ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ένα μοναδικό Masterclass από τη νέα σειρά σεμιναρίων «ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ». Ανακαλύψτε τεχνικές για μία πρωτοπόρα «καινοτόμο» Κουζίνα που εστιάζει στη διάδοση των επιστημονικών γνώσεων μέσα από μαγειρικές εφαρμογές και γαστρονομικές αξιώσεις. Εκπαιδευτείτε σε επιστημονικές έννοιες που αποτελούν τη βάση της μαγειρικής και της Υψηλής Κουζίνας, πώς να εφαρμόσετε τις αρχές της φυσικής, της μηχανικής και της χημείας στο μαγείρεμα και πώς να πειραματιστείτε με την επιστήμη στη δική σας κουζίνα!

Σήμερα, ο χώρος της γαστρονομίας στην Ελλάδα, παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάπτυξη καθώς δεν περιορίζεται πλέον στην παραδοσιακή κουζίνα, αλλά απαιτεί εξωστρέφεια και επιζητεί ένθερμα μια εστία καινοτομίας. Η συνεργασία λοιπόν έχει στόχο τη δημιουργία πρωτότυπων σεμιναρίων για τους επαγγελματίες της εστίασης συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική καινοτομία. Μάλιστα, η χρήση της τεχνολογίας στην υπηρεσία της μαγειρικής γίνεται αρωγός τόσο στη δημιουργία νέων γεύσεων υψηλής  αξίας, όσο και στην  εφαρμογή ενός πρακτικών φιλικότερων προς το περιβάλλον.

Η Λίλα Καραποστόλη, Culinary Manager στα Μαθήματα Μαγειρικής δήλωσε σχετικά: «Μαθαίνουμε και εκπαιδευόμαστε σε νέες τάσεις και πρακτικές την στιγμή που εξελίσσονται. Το φαγητό είναι εξαιρετικό όταν είναι απλό. Αλλά ο κόσμος αλλάζει γρήγορα. Και το φαγητό του μέλλοντος μπορεί να μοιάζει λιγότερο με ένα οδικό ταξίδι του Anthony Bourdain, και περισσότερο με τα εκθέματα σε ένα φεστιβάλ θετικών επιστημών. Από το 3D printing στην σφαιροποίηση έως τις χημικές εναλλακτικές ζωικών προϊόντων, η ουσία των σεμιναρίων που θα ακολουθήσουν είναι να δώσουν γνώση που θα δημιουργήσουν έμπνευση και εξέλιξη στους σημερινούς μάγειρες και επιχειρηματίες. Είναι σίγουρο πως η νέα αυτή σειρά σεμιναρίων θα προσφέρει τόσο οικονομικές προτάσεις και  λύσεις όσο και έξυπνες ιδέες που θα εξελίξουν την εστίαση».

Αντίστοιχα, από την πλευρά της Chefistry, o Πάρης Χριστοδούλου συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τις γνώσεις των ενδιαφερόμενων προς την αναζήτηση νέων κατευθύνσεων σε γαστρονομικά θέματα με αξιοποίηση της  χημείας τροφίμων».

Αναμείνατε λοιπόν την εξαιρετική σειρά σεμιναρίων αφιερωμένα στην πρωτοπόρα ‘’καινοτόμο’’ Κουζίνα που παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, ειδικά για επαγγελματίες.

Η ομάδα επιστημόνων, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιστημονική έρευνα των masterclasses:

Dr Χαράλαμπος Φωτάκης – Χημικός / Ερευνητής

Παράσχος Χριστοδούλου – PhD Χημικός / Ερευνητής

Σεφ Αριστείδης Γεωργαλής – B.Sc Τεχνολόγος Τροφίμων, Σεφ Παναγιώτης Γεωργαλής

Παναγιώτης Χριστοδούλου- MD υπ. Dr Παθολογίας             

     

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019-2020 

FOOD SCIENCE ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Επιστήμη και Γαστρονομία

(Επίδειξη)

Βασικές Γνώσεις της χημείας των τροφίμων και πώς επηρεάζουν τις μαγειρικές τεχνικές. Φυσιολογία γεύσης | Γαστρονομικοί υπολογισμοί | Σύγχρονες Τεχνικές Μαγειρικής Σεπτέμβριος ‘19
The Art of Essential Oils & Extracts Αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα στη σύγχρονη ζαχαροπλαστική.  Απόσταξη, εκχύλιση, εξάτμιση, εξάχνωση και άλλες σύγχρονες τεχνικές για την ανάδειξη της γεύσης και των αρωμάτων σε ένα πιάτο υψηλής Γαστρονομίας. 21 Οκτωβρίου 2019
Sous Vide Ορθή εκμάθηση της μαγειρικής «υπό κενό», αντιδράσεις Maillard, – εφαρμογές. Το Sous Vide ως εργαλείο για την ανάδειξη της γαστρονομικής αξίας κρεάτων χαμηλού κόστους. Νοέμβριος ‘19
Emulsiflavor Παρασκευή γαλακτωμάτων, ομογενοποιητές και καινοτόμα γαλακτώματα στην υψηλή μαγειρική. Πώς η χρήση φυσικών γαλακτοματοποιητών και οι θερμοκρασίες ενεργοποίησης γίνονται ο ιδανικός σύμμαχος στις μαγειρικές διαδικασίες για να αναδείξετε καινοτόμα πιάτα. Νοέμβριος ‘19
The Science of Marinades – Brines – Curing Η επιστήμη της ώσμωσης στην μαγειρική και αντίστροφη ώσμωσης. Διάχυση στην παρασκευή μαρινάδων και υγρών ή ξηρών άλμεων. Ένα masterclass όπου η τεχνογνωσία στη διατήρηση των κρεάτων με αλάτιση και υποκαπνισμό συναντάει την μαγειρική. Ιδανικό masterclass για όσους θέλουν χρησιμοποιούν τις μαρινάδες, την άλμη και τεχνικές διατήρησης. Δεκέμβριος ‘19
The Art of Smoking Όλη η επιστήμη του καπνίσματος στα κρέατα. Ανακαλύπτουμε την τεχνογνωσία, τις διαδικασίες και ιδιότητες του καπνού, τις εναλλακτικές πηγές καπνού, τον μηχανισμό συντήρησης κρέατος, τους διαφορετικούς τύπους καπνίσματος και εκπαιδευόμαστε στο πώς μας επηρεάζει το μικροβιολογικό φορτίο κρέατος. Ιδανικό masterclass για όσους θέλουν να εξελίξουν στο ανώτατο επίπεδο τις γνώσεις τους στο κάπνισμα κρεάτων. Δεκέμβριος ‘19
Innovative Cuisine Tεχνικές της σφαιροποίησης, αντίστροφης σφαιροποίησης, αντίστροφης παγωμένης σφαιροποίησης και ζελατινοποίησης με εφαρμογές στην μοντέρνα κουζίνα και γαστρονομία. Ιδανικό για τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την μοριακή γαστρονομία και τις νέες τεχνικές μαγειρικής. Ιανουάριος  ‘20
Ultimate flavor – The exceptional art of pairing Έμφαση σε υλικά που δίνουν απροσδόκητα γευστικό αποτέλεσμα κατά το ταίριασμα τους και διδάσκουμε παρασκευή πιάτων με μοντέρνες τεχνικές Ιανουάριος ‘20
Lyophilization: The flavor of powder Η τελευταία, πιο σύγχρονη τεχνική στην μαγειρική: Πώς μέσω της κρυοξήρανσης μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για το μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα. Μία τεχνική όπου η χημεία εξυπηρετεί την μαγειρική, χρησιμοποιώντας τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες για την παραγωγή του πιο συμπυκνωμένου, βέλτιστου προϊόντος. Η εξάχνωση στην μοντέρνα κουζίνα. Φεβρουάριος ‘20
The Bakery Science: Η επιστήμη της ζύμης Η τέχνη της ζύμης και των υλικών στην αρτοποιία- ζαχαροπλαστικής. Πώς αντιδράνε, πώς πετυχαίνουμε το ιδανικό αποτέλεσμα στην γεύση, στην υφή και στο ψήσιμο. Παρουσίαση στα άλευρα και στην σωστή χρήση τους. Σωστή χρήση διογκωτικών, προζύμη | Θερμοκρασία και χρόνος ωρίμανσης.  Ιδανικό σεμινάριο για όσους επιθυμούν να εξελίξουν τις γνώσεις τους στην αρτοποιία και στην ζαχαροπλαστική. Φεβρουάριος ‘20