της Ιωάννας Φωτιάδη, kathimerini.gr*

«Ανησυχείτε μήπως πάθετε Αλτσχάιμερ; Ταλαιπωρείστε από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης; Σχηματίζονται συχνά πέτρες στα νεφρά σας; Μήπως πονούν τα πόδια σας;». Οι παραπάνω ερωτήσεις, καίτοι ηχούν αδιάκριτες, θα τίθενται, ωστόσο, με απόλυτη φυσικότητα από τους σερβιτόρους τού όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος.

«Αν απαντήσετε καταφατικά, θα σας προτείνουν αντίστοιχα ένα κοτόπουλο με κάρι, μια σαλάτα με σος γιαουρτιού, βραστά παντζάρια ή ένα κοκτέιλ με βάση τον ντοματοχυμό», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Δημήτριος Λεωνίδας, καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Την πρότασή του να συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου στη γαστρονομία την απηύθυνε σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο της εστίασης, οι οποίοι προσήλθαν στην ενημερωτική εκδήλωση «Σφηνάκια Γνώσης – Τα πάντα γύρω από την εστίαση», που διοργάνωσε η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Κnowl μαζί με τη Μίλητο Συμβουλευτική Α.Ε., στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Mellon Επιταχυντής Δεξιοτήτων», του οποίου μέγας χορηγός είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν έχουν άπλετο χρόνο για πολύωρες αναλύσεις, οι ομιλητές όμως δυστυχώς έχουν την τάση να μακρηγορούν», εξηγεί στην «Κ» η κ. Ολγα Σταυροπούλου, ιδρύτρια της Κnowl, που ως διευθύνουσα εταίρος της «Μίλητος» έχει εμπειρία από εκατοντάδες συνέδρια. «Εμπνεύστηκα την ιδέα με τα Σφηνάκια, ώστε κάθε ομιλητής να μιλάει αυστηρά 7 λεπτά, προσφέροντας συμπυκνωμένη γνώση», προσθέτει.

«Μπορούμε να τρώμε αυτά που μας αρέσουν, αλλά και μας ωφελούν», ισχυρίζεται ο κ. Λεωνίδας, που εσχάτως παρατήρησε στα μενού αθηναϊκών εστιατορίων δειλές επισημάνσεις σχετικά με τα οφέλη κάθε πιάτου. Δεδομένης της σύγχρονης τάσης στην υγιεινή διατροφή, η εν λόγω πρόταση για a la carte μενού ανάλογα με τις ευαισθησίες κάθε οργανισμού ηχεί πολλά υποσχόμενη. Την ίδια, άλλωστε, ανάγκη κάλυψαν προ ετών τα εξειδικευμένα προϊόντα (χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη, χωρίς ζωικά λιπαρά), που σταδιακά πλημμύρισαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr