Ενώ υπάρχουν πολλά βασικά στοιχεία που συντελούν στην τέλεια παρασκευή καφέ, ένα από τα ποιο σημαντικά είναι το καβούρδισμα. Έτσι, για να μπορεί κανείς να δημιουργεί την τέλεια κούπα καφέ κάθε φορά, θα πρέπει να γνωρίζει ορισμένα βασικά πράγματα για το καβούρδισμα, όπως παραδείγματος χάριν πως επηρεάζει τη γεύση του καφέ ανάλογα με τον χρόνο καβουρδίσματος.

καβούρδισμα

 

  • Ο σκούρος καβουρδισμένος καφές ουσιαστικά καβουρδίζεται περισσότερο προσδίδοντάς του με αυτόν τον τρόπο μια ισχυρότερη γεύση.
  • Ο κάθε κόκκος καφέ χρειάζεται ένα μοναδικό προφίλ καβουρδίσματος για να αποδώσει την μέγιστη δυνατή γεύση του. Κάθε ποικιλία καφέ χρειάζεται ένα μοναδικό προφίλ καβουρδίσματος που αναδεικνύει απόλυτα το άρωμα, την οξύτητα, το σώμα και τη γεύση του αρμονικά.
  • Το πιο ελαφρύ καβούρδισμα είναι ορισμένες φορές πιο δημοφιλές ανάμεσα στους πελάτες.
  • Οι πιο απαλά καβουρδισμένοι καφέδες (ξανθοί) διαφέρουν σε περιεκτικότητα καφεΐνης, αλλά η διαφορά στην περιεκτικότητα είναι τόσο μικρή που πιθανότατα να μην γίνεται αντιληπτή, είτε απολαμβάνει κανείς ένα απαλά καβουρδισμένο καφέ είτε έναν σκουροκαβουρδισμένο καφέ.
  • Ορισμένα χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων καβουρδίσματος είναι:
    Απαλά (ξανθοί) καβουρδισμένοι καφέδες: Αισθητά πιο ανοιχτόχρωμοι κόκκοι καφέ. Διαθέτουν μεγαλύτερη οξύτητα με ένα πιο ελαφρύ σώμα.
    Μεσαίου καβουρδίσματος καφέδες: Σε πιο σκούρες αποχρώσεις από τους απαλά καβουρδισμένους καφέδες. Καθώς έχουν καβουρδιστεί περισσότερη ώρα τείνουν να έχουν πιο πλούσιο σώμα, προσφέροντας μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στο άρωμα και τη γεύση.
    Σκουροκαβουρδισμένοι καφέδες. Διαθέτουν πολύ πιο σκούρο χρώμα και έχουν μια αισθητά λιπαρή επιφάνεια. Έχουν συνήθως μια πιο έντονη γεύση, με πλούσιο σώμα και λιγότερη οξύτητα.

 

Πηγή: http://nowbrewing-starbucks.blogspot.com