της Βαρβάρας Ζούκα, makthes.gr*

Θεσσαλονίκη-520x245Εκ βάθρων αλλαγές στο καθεστώς αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης προτείνει ο Τόλης Αγγελόπουλος, ο οποίος ενσαρκώνει το ρόλο του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Θεσσαλονίκης.

Ενόψει της κατάθεσης της ετήσιας έκθεσής του προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Αγγελόπουλος επεξεργάζεται αυτήν την περίοδο μία πρόταση για την αύξηση της ποσόστωσης που ισχύει σήμερα ως προς τη χορήγηση αδειών για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις ιστορικές αγορές της πόλης, όπως ενδεικτικά στο Μπεζεστένι, στη Βλάλη, στη Μοδιάνο ή στην Άθωνος.

Όπως εξηγεί ο Τόλης Αγγελόπουλος, σήμερα βάσει προεδρικού διατάγματος ισχύει ποσόστωση, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να χορηγηθούν άδειες για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που να υπερβαίνουν το 15% επί των αρχικών ιδιοκτησιών που έχουν καταγραφεί στις ιστορικές αγορές.

«Η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα στο ιστορικό κέντρο είναι θλιβερή. Οι αγορές ερημώνουν, τα ακίνητα μένουν κλειστά και, επομένως, δεν έχουμε το δικαίωμα να λέμε όχι στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, που και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία», επισημαίνει ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεσπιστούν αυστηρότατοι όροι ως προς την αισθητική και την αρχιτεκτονική, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία των ιστορικών αγορών.

Πρόταση του κ. Αγγελόπουλου είναι η ποσόστωση που ισχύει σήμερα ως προς τη χορήγηση αδειών για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του ιστορικού κέντρου τουλάχιστον να διπλασιαστεί ή και να φτάσει στο 40%. «Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης δεν μπορούμε να αρνούμαστε σε έναν επιχειρηματία που θέλει να επενδύσει και να προσφέρει θέσεις εργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: makthes.gr