της Ρούλας Σαλούρου, kathimerini.gr*

Ολική ανατροπή στους μισθούς των περίπου 5.000 εργαζομένων στις οργανωμένες αλυσίδες γρήγορης εστίασης (ταχυφαγεία) ενδέχεται να επιφέρει διαιτητική απόφαση [δείτε την απόφαση εδώ: Αναδρομική αναπροσαρμογή των όρων αμοιβών και εργασίας των εργαζομένων σε αλυσίδες fast food], η οποία έκρινε πως πρέπει να καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση που εφαρμόζεται ήδη στον κλάδο του επισιτισμού.

Η απόφαση εκδόθηκε από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), έχει την ισχύ κλαδικής σύμβασης και οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις καθώς οι νέοι μισθοί εκκινούν από τα 657,70 ευρώ για τους διανομείς με πλήρες ωράριο και φθάνουν τα 940,76 ευρώ για τους αρχιμάγειρες. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύνδεσμος Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), που υποστηρίζει πως δεν αποτελεί εργοδοτική οργάνωση και κατά συνέπεια δεν δεσμεύεται με την υπογραφή κλαδικής σύμβασης ή διαιτητικής απόφασης, έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία άσκησης έφεσης.

Αλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα ακόμη και προσφυγής στην τακτική δικαιοσύνη. Ετσι, στην πράξη, η απόφαση που αφορά την περίοδο από 29.03.2017 έως 29.03.2018 θα παραμείνει «παγωμένη» για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να τελεσιδικήσει.

Θεωρείται όμως σημαντική, με δεδομένο ότι η λειτουργία του ΟΜΕΔ έχει τεθεί υπό εξέταση, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ η κυβέρνηση θα επιδιώξει, με τη λήξη του 3ου μνημονίου, να επαναφέρει τις «παγωμένες» διατάξεις για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και την εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), που ήδη κατέθεσε τη διαιτητική απόφαση στο υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωσή της εκτιμά ότι οι εργοδότες «έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των πολύπαθων εργαζομένων του πλέον απορρυθμισμένου επισιτιστικού τομέα» και υποστηρίζουν ότι απερρίφθησαν οι ισχυρισμοί του ΣΕΠΟΑ ότι δεν αποτελούν εργοδοτική οργάνωση.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr