Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ΠΑΝΣΕΚΤΕ, ανακοινώθηκε  ότι  μετά από καταγγελία της ΕΔΕΜ, τον Απρίλιο, καταστηματάρχης στη Θεσσαλονίκη , συνελήφθη να χρησιμοποιεί ρεπερτόριο της ΕΔΕΜ, χωρίς άδεια.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και επιβάλλεται από το Δικαστήριο φυλάκιση έως και δεκαπέντε μήνες καθώς και χρηματικό πρόστιμο από 3.000 έως 15.000 ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση, του άνω καταστηματάρχη Θεσσαλονίκης, επεβλήθη ποινή 15μηνης φυλάκισης και 4.000 ευρώ πρόστιμο.

Το τελευταίο διάστημα και μάλιστα επανειλημμένα η ΠΑΝΣΕΚΤΕ εφιστά την προσοχή για την υποχρεωτικότητα του χρήστη μουσικής, που πηγάζει από την Κείμενη Νομοθεσία 2121/1993 και 4481/2017 να καταβάλλει την ανάλογη αμοιβή, ούτως ώστε να έχει την άδεια μετάδοσης της μουσικής της εταιρείας που
χρησιμοποιεί, είτε είναι Αυτοδιαχείριση, είτε ΕΔΕΜ (εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο), είτε είναι ελεύθερο ρεπερτόριο άλλης εταιρείας.

Είναι σημαντικό οι καταστηματάχρες να γνωρίζουν ότι χρήση μουσικής είναι επιτρεπτή, αφού προηγουμένως έχει πληρωθεί το ανάλογο ποσό της εταιρείας που χρησιμοποιεί και έχει εκδοθεί η άδεια. Στις  τελευταίες αναφορές η ΠΑΝΣΕΚΤΕ τόνιζε ότι η ΣΔΟΕ και μάλιστα πολύ συχνά, πραγματοποιούσε ελέγχους σε καταστήματα Εστίασης και Διασκέδασης και ζητούσε παραστατικό εξόφλησης της μουσικής που χρησιμοποιείται. Σε αρκετούς επαγγελματίες που συνελήφθησαν από την ΣΔΟΕ, χωρίς την άδεια μουσικής, τους επεβλήθη πρόστιμο των 1.000 ευρώ και σε μερικούς διαδικασία Ποινικού Δικαστηρίου.