Επιστολή ΠΑΝΣΕΚΤΕ

ΘΕΜΑ: «Εντατικότατοι οι έλεγχοι για το τσιγάρο. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ τα πρόστιμα στους παραβάτες στην ΕΣΤΙΑΣΗ – ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ»

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα είχαμε δημοσιεύσει και ενημερώσει χιλιάδες μέλη καταστήματα για την εφαρμογή της σχολαστικής τήρησης, για ότι προβλέπεται στον αντικαπνιστικό Νόμο. Δυστυχώς όμως εκατοντάδες συνάδελφοι δέχτηκαν τσουχτερά πρόστιμα και μάλιστα για παραβάσεις που δεν συνελήφθηκαν να καπνίζουν, αλλά για την μη τήρηση των απαγορευτικών όρων του Αντικαπνιστικού Νόμου 3868/2010, όπως: Σε συνάδελφο στην Θες/νίκη με 301 τ.μ. κατάστημα επιβληθεί 6.000 ευρώ πρόστιμο γιατί βρέθηκαν 2 τασάκια (σταχτοδοχεία) εντός του εσωτερικού χώρου. Σε επαρχιακή πόλη στην Ανατολική Μακεδονία και Πελοπόννησο 4.000 ευρώ πρόστιμο για την μη αναγραφή πινακίδων σε εμφανές σημείο απαγόρευσης του καπνίσματος. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους και τους προειδοποιούμε ότι οι έλεγχοι όχι μόνο θα ατονήσουν αλλά θα συνεχιστούν με αυστηρότητα ακόμη σε μικρές πόλεις κωμοπόλεις της υπαίθρου και μάλιστα με την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Επαναδημοσιεύουμε τους αντικαπνιστικούς Νόμους και υπογραμμίζουμε τα πλέον επικίνδυνα σημεία που ελέγχονται εντατικότατα. Επιπλέον με ευκρίνεια και λεπτομέρειες παραθέτουμε το πρόστιμο που επιβάλλεται στους παραβάτες καταστηματάρχες. Το πρόστιμο επιβάλλεται όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση 80727 Τευχ. Β αρ. φυλ 4177 /15-11-2019 ως εξής:

ΟΙ ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ 4633/16-10-2019, 3730/2008 – 3868/2010 – ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗ 104720/2010 με ειδίκευση του πρόστιμου – 4419/2016 με την προσαρμογή της ελληνικής Νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία 40200/2014 και 4633/16-10-2019 ορίζουν:

1. Απαγορεύεται αυστηρώς η χρήση και η πώληση καπνού ή προϊόντα καπνού, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται.
2. Απαγορεύεται εκτός από το τσιγάρο, το κάπνισμα που προέρχεται από: α) Καπνός από φύλλα και άλλα φυσικά επεξεργασμένα η μη φυτικά. β) Καπνός πίπας.
γ) Φυτικά προϊόντα για προϊόντα με βάση βότανα, φρούτα πρώτης ύλης φαγητού. δ) Ηλεκτρονικό τσιγάρο. ε) Η επαναπλήρωσης, δηλαδή δοχείο που περιέχει νικοτίνη το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για ηλεκτρονικό τσιγάρο. ζ) Συστατικό καπνού από οποιαδήποτε ύλη και αν προέρχεται η) Αρωματική που προσδίδει μυρωδική γεύση ακόμη και από φρούτα, μπαχαρικά, προϊόντα καπνού παντός είδους.
3. Απαγορεύεται καπνός για ναργιλέ ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν που μπορεί να καταναλωθεί μέσω ναργιλέ.
4. Απαγορεύεται το κάπνισμα και σε κέντρα διασκέδασης και καζίνο με τον Νέο Νόμο 4633/2019 ο οποίος κατήργησε την εξαίρεση που υπήρχε με τον προηγούμενο Νόμο.
5. Ευανάγνωστες πινακίδες σε εμφανή σημεία «Απαγόρευση του καπνίσματος»
6. Σε κανένα χώρο του καταστήματος σταχτοδοχείο (τασάκι).
7. Απαγορεύεται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων.
8. Βιβλίο Αναφοράς, αριθμημένο και θεωρημένο από τη Δημοτική Αρχή (η μη θεώρηση επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ).
9. Πλήρη συνεργασία του καταστηματάρχη με τα ελεγκτικά όργανα.

ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ή ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΏΡΟΣ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ

Επιτρέπεται το κάπνισμα ΜΟΝΟ στον υπαίθριο ή εξωτερικό χώρο.

ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δύναται ο πελάτης να καπνίσει όταν οι δύο πλευρές τουλάχιστον είναι ΑΝΟΙΧΤΕΣ, σε διαφορετική περίπτωση ο εξωτερικός χώρος μετατρέπεται σε εσωτερικό χώρο.

Ο Νόμος 3868/2010 στο άρθρο 17 παρ. 5 ορίζει ότι οι υπαίθριοι χώροι είναι εκείνοι που είναι ολοκληρωτικά ανοιχτά από δύο πλευρές και η οροφή να μην είναι σταθερή.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

1. Το πρόστιμο πληρώνεται εντός 15 ημερών μέσω e-paravolo ή τράπεζας και κατά τόπους ΔΟY.
2. Σε περίπτωση μη πληρωμής εντός 15 ημερών, χρεώνεται στην εφορία που ανήκει ο παραβάτης.
Ενστάσεις – Αντιρρήσεις του παραβάτη γίνονται εντός 15 ημερών στην προϊσταμένη Αρχή του ελεγκτικού οργάνου. Οι αντιρρήσεις θα γίνονται γραπτώς.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Τσαπατσάρης Γρηγόριος