Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” καταγγέλλει, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε, την παράνομη και καταστροφική αλιεία στην Ελλάδα αλλά και την αγοραπωλησία προστατευόμενων ειδών θαλασσινών με επιχειρήσεις εστίασης.

Ειδικότερα, είδη όπως ο πετροσωλήνας, η πίννα, η μπουρού, η κοχύλα, ο γόνος και συγκεκριμένα είδη γαρίδας καταλήγουν πολύ εύκολα και πολύ συχνά στο στομάχι των καταναλωτών είτε εν αγνοία τους, είτε έχοντας συνείδηση της κατάστασης.

Η κα Μήλιου, διευθύντρια του τμήματος έρευνας του Αρχιπελάγους, τονίζει πως εξαιτίας της βουλιμίας να φάμε οτιδήποτε υπάρχει, έχει δημιουργηθεί η μαύρη αυτή αγορά, που προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στους ίδιους τους καταναλωτές λόγω πιθανών συσσωρευμένων ποσοτήτων βαρέων μετάλλων.

Σύμφωνα με το ερευνητικό δείγμα, το 80% των εστιατορίων είχαν στο μενού τους παράνομα είδη, και ήταν πρόθυμοι να σερβίρουν οτιδήποτε τρώγεται και ανήκει στην κατηγορία των θαλασσινών. Τα πορίσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα εστιατόρια αυτά προμηθεύονταν τα προϊόντα μέσω “μαύρης αγοράς”.

Για το πρόβλημα αυτό το Ινστιτούτο θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, έχει υποβάλλει καταγγελίες προς την Συνθήκη της Βέρνης και προς την Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ε.Ε., ώστε να επιληφθεί του θέματος.

Ωστόσο, το πρόβλημα αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της αδιαφορίας και του κέρδους, αλλά αποτελεί φυσικό επακόλουθο και της ημιμάθειας αλλά και της πλήρους άγνοιας, τόσο των αλιέων όσο και των καταναλωτών. Η κ. Μήλιου επισημαίνει: “ Είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε και μία από τις ελάχιστες στον κόσμο, όπου η διαχείριση της αλιείας είναι τόσο ανεπαρκής, ενώ οι κρατικές αρχές επιμένουν να εθελοτυφλούν”.