του Στέφανου Kοτζαμάνη, euro2day.gr*

«Η οικονομία μας βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή, καθώς παρατηρείται φέτος μείωση της ζήτησης σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που διατίθενται μέσω των super markets. Μιλάμε για τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα και όχι για είδη πολυτελείας. Εμείς ως όμιλος αναμφίβολα έχουμε επηρεαστεί. Μειώσαμε τις τιμές και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα μερίδιά μας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να περιορίσουμε και το κόστος μας. Το ζητούμενο για τις εταιρείες είναι να παραμείνουν στην αγορά μέχρις ότου περάσει αυτή η κρίση. Εμείς καταφέρνουμε να προσαρμοζόμαστε ικανοποιητικά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται».

Αυτά δήλωσε ο Μανώλης Καραμολέγκος, διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης αρτοβιομηχανίας (θυγατρική της οποίας είναι και η αλυσίδα εστίασης «Απολλώνιον»), στο πλαίσιο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, συμπληρώνοντας: «Το πρόβλημα δεν εστιάζεται στις επιχειρήσεις αλλά στο γενικότερο οικονομικό κλίμα. Θα πρέπει να τονωθεί η ψυχολογία των καταναλωτών, προκειμένου να δούμε τη ζήτηση να ανακάμπτει, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να ανεβούν οι τιμές».

Ο κ. Καραμολέγκος επίσης καυτηρίασε το θέμα του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση: «Η επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 24% στην εστίαση είναι “θάνατος”. Μια δίκαιη επιβάρυνση θα μπορούσε να είναι το 13%, ή και ακόμη χαμηλότερο ποσοστό. Με το 24%, όχι μόνο πλήττεται η κατανάλωση τόσο βασικών προϊόντων αλλά επιπλέον οι επιχειρήσεις που τηρούν το νόμο αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό όλων εκείνων που δεν τον εφαρμόζουν».

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: euro2day.gr