Αναμένεται η Απόφαση για τους Ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Ψηφίστηκε και είναι εν ισχύ η αύξηση των δόσεων για ρύθμιση χρεών ασφαλιστικών εισφορών, από 12 σε 24. Παρατείνεται έως 20-12-2022 η προθεσμία εφαρμογής για την ψηφιακή κάρτα εργασίας της επιχείρησης. Αναστολή του Φ.Π.Α., από 24% στο 13%.

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις της ΠΑΝΣΕΚΤΕ, γίνεται γνωστό από ότι ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος υποχρεούται σε ένα Rapid test την εβδομάδα, το οποίο πραγματοποιεί 24 ώρες πριν προσέλθει στην εργασία του. Ο ίδιος εργαζόμενος επιβαρύνεται την δαπάνη του test. Το μέτρο ισχύει έως 31/12/2022. Αναμένεται απόφαση από το Υπ. Υγείας η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα παραταθεί τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2023.

Γνωστό στον επιχειρηματικό κόσμο, επίσης,  είναι το καθεστώς των 12 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή, μετατροπή των δόσεων σε 24 για οποιοδήποτε χρέος Ασφαλιστικών εισφορών. Δόθηκε, επιπλέον, παράταση έως τις 20 Δεκεμβρίου εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Επισημαίνεται από το Υπουργείο Εργασίας ότι είναι και η τελευταία. Έως τις 29 Νοεμβρίου είχαν γίνει εγγραφές για 1.346.205 εργαζόμενους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 55,8% στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας το
ως άνω μέτρο αποβλέπει να υπερασπιστεί με αποτελεσματικότητα τα δικαιώματα των εργαζομένων και η πολιτεία να έχει πληρέστερη εικόνα για την αγορά εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαμαρτυρίες πολλών επιχειρηματικών κύκλων αναφέρουν ότι το ως άνω μέτρο καταστρέφει τις επιχειρήσεις και δημιουργεί σαφέστατα προβλήματα λειτουργικότητας Ειδικά στην εστίαση και διασκέδαση.

Τέλος, θα εξακολουθεί να ισχύει ο Φ.Π.Α. στο 13% έως 30/06/2023 για την εστίαση και την διασκέδαση και τα τουριστικά πακέτα.