Εντατικότατοι οι έλεγχοι για το τσιγάρο. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ τα πρόστιμα στους παραβάτες στην εστίαση. Αναμένεται Νέος Διευκρινιστικός Αντικαπνιστικός Νόμος.

Το τελευταίο δίαστημα , κυρίως από τον Νοέμβριο και μετά, εκατοντάδες επιχειρηματίες της εστίασης δέχτηκαν τσουχτερά πρόστιμα και μάλιστα για παραβάσεις που δεν συνελήφθησαν να καπνίζουν, αλλά για την μη τήρηση των απαγορευτικών όρων του Αντικαπνιστικού Νόμου 3868/2010.

Παρακάτω, επαναδημοσιεύονται οι αντικαπνιστικοί Νόμοι και υπογραμμίζονται τα πλέον επικίνδυνα σημεία που ελέγχονται εντατικότατα. Επιπλέον με ευκρίνεια και λεπτομέρειες παρατίθεται το πρόστιμο που επιβάλλεται στους παραβάτες καταστηματάρχες. Το πρόστιμο επιβάλλεται όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση 80727 Τευχ. Β αρ. φυλ 4177 /15-11-2019 ως εξής:

Διευκρινίσεις

Το πρόστιμο πληρώνεται εντός 15 ημερών μέσω e-paravolo ή τράπεζας και κατά τόπους ΔΟY. Σε περίπτωση μη πληρωμής εντός 15 ημερών, χρεώνεται στην εφορία που ανήκει ο παραβάτης. Ενστάσεις – Αντιρρήσεις του παραβάτη γίνονται εντός 15 ημερών στην προϊσταμένη Αρχή του ελεγκτικού οργάνου. Οι αντιρρήσεις θα γίνονται γραπτώς.

Οι νέοι αντικαπνιστικοί νόμοι 4633/16-10-2019 3730/2008 – 3868/2010 – ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗ 104720/2010 με ειδίκευση του πρόστιμου – 4419/2016 με την προσαρμογή της ελληνικής Νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία 40200/2014 και 4633/16-10-2019, ορίζουν:

 Σε κανένα χώρο του καταστήματος σταχτοδοχείο (τασάκι).
 Πλήρη συνεργασία του καταστηματάρχη με τα ελεγκτικά όργανα.
 Απαγορεύεται αυστηρώς η χρήση και η πώληση καπνού ή προϊόντα καπνού, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται.
 Απαγορεύεται η δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων.
 Βιβλίο Αναφοράς, αριθμημένο και θεωρημένο από τη Δημοτική Αρχή (η μη θεώρηση επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ).
 Απαγορεύεται αυστηρώς η χρήση και η πώληση καπνού ή προϊόντα καπνού, από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται.
 Απαγορεύεται εκτός από το τσιγάρο, το κάπνισμα που προέρχεται από: Καπνός από φύλλα και άλλα φυσικά επεξεργασμένα η μη φυτικά. Καπνός πίπας. Φυτικά προϊόντα για προϊόντα με βάση βότανα, φρούτα πρώτης ύλης φαγητού. Ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η επαναπλήρωσης, δηλαδή δοχείο που περιέχει νικοτίνη το οποίο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για ηλεκτρονικό τσιγάρο. Συστατικό καπνού από οποιαδήποτε ύλη και αν προέρχεται. Αρωματική που προσδίδει μυρωδική γεύση ακόμη και από φρούτα, μπαχαρικά, προϊόντα καπνού παντός είδους.
 Απαγορεύεται καπνός για ναργιλέ ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν που μπορεί να καταναλωθεί μέσω ναργιλέ.
 Απαγορεύεται το κάπνισμα και σε κέντρα διασκέδασης και καζίνο με τον Νέο Νόμο 4633/2019 ο οποίος κατήργησε την εξαίρεση που υπήρχε με τον προηγούμενο Νόμο.
 Ευανάγνωστες πινακίδες σε εμφανή σημεία «Απαγόρευση του καπνίσματος»

Τελευταία Εξέλιξη: Αναμένεται ΑΜΕΣΑ ο Νέος Αντικαπνιστικός Νόμος ο οποίος θα προσδιορίζει με ευκρίνεια και λεπτομερώς, τι σημαίνει υπαίθριος χώρος για να δυνηθεί ο πελάτης να καπνίσει.