ΠΑΝΣΕΚΤΕ: Υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας για Διευρυμένους Ελέγχους στα Τρόφιμα και Ποτά
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, υπέγραψαν ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στην εντατικοποίηση και διεύρυνση των ελέγχων στα τρόφιμα και ποτά. Στο πρωτόκολλο τονίζεται η άμεση εφαρμογή ενός συντονισμένου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως οι ελεγκτές Υγείας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη άσκηση των ελέγχων.
Ειδικότερα, το πρωτόκολλο περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
1. Αυστηρότερη διαχείριση των καταγγελιών και αναφορών των πολιτών.
2. Πλήρης υποστήριξη των επιθεωρήσεων για περισσότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους.
3. Διαχείριση πιθανών διατροφικών περιστατικών, όπως δηλητηριάσεις και αλλεργίες.
Η συμφωνία αυτή θέτει το πλαίσιο ενιαίου συντονισμού και ενδυνάμωσης της συνεργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους.
Υπενθύμιση για τα Καταστήματα Τροφίμων
Είναι κρίσιμη η πιστή και σχολαστική εφαρμογή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου από όλα τα καταστήματα τροφίμων, όπως ταβέρνες, εστιατόρια, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα, μουσικοταβέρνες, ρεστοράν, σνακ μπαρ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, ψαροταβέρνες, κυλικεία, καφετέριες με κρύα πιάτα, σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και σάντουιτς μπαρ.
Σημεία Ελέγχου
Τα Εφτά (7) Αρχεία:
1. Φάκελος Προσωπικού: Περιέχει πιστοποιητικά υγείας και πιστοποιητικά εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων και Ποτών.
2. Φάκελος Καταλληλότητας Νερού: Περιέχει βεβαίωση από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου για την καταλληλότητά του.
3. Φάκελος Καθαρισμού και Απολύμανσης: Περιέχει το πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης της επιχείρησης και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά καταλληλότητας των προϊόντων καθαρισμού.
4. Φάκελος Απεντόμωσης και Μυοκτονίας: Περιέχει πρόγραμμα καταπολέμησης τρωκτικών και εντόμων ανά εννεάμηνο από πιστοποιημένη εταιρία.
5. Φάκελος Καταγραφής Θερμοκρασίας Ψυγείων και Καταψυκτών: Περιέχει την παρακολούθηση της θερμοκρασίας όλων των ψυκτικών θαλάμων και θερμοθαλάμων (ελάχιστη καταμέτρηση: 2 φορές το 24ωρο).
6. Φάκελος Πρώτων Υλών και Προμηθευτών: Πληροφοριακή κατάσταση των προμηθευτών της επιχείρησης.
7. Φάκελος Διαχείρισης Μαγειρικών Ελαίων – Υποχρεωτική Τοποθέτηση Λιποσυλλέκτη (Υ.Α. 47829/2017): Βεβαίωση από εταιρία συγκομιδής των μαγειρικών ελαίων.
Διάγραμμα Ροής:
Το διάγραμμα ροής αποτυπώνει την ροή όλων των εργασιών της επιχείρησης στα τρόφιμα και ποτά και πρέπει να συνοδεύεται από περιγραφική έκθεση, ανάλογα με τον κίνδυνο της επιχείρησης. Επισημαίνεται ότι το διάγραμμα πρέπει να φέρει σφραγίδα και υπογραφή από υγιεινολόγο ή ειδικό επιστήμονα και ισχύει εφόσον εκδόθηκε έως την 31-12-2017.
Σημαντικές Παρατηρήσεις:
Τα ελεγκτικά όργανα ελέγχουν επιπλέον:
- Διαχωρισμό των τροφίμων από μη τρόφιμα στον αποθηκευτικό χώρο.
- Σέσουλα σερβιρίσματος πάγου σε εξωτερικό κλειστό δοχείο.
- Προϊόντα με ένδειξη ετικέτας.
- Τήρηση τιμοκαταλόγου με επισήμανση νωπών ή κατεψυγμένων κρεάτων ή κιμά.
- Σκεύη σερβιρίσματος σε ανοξείδωτα ντουλάπια.
- Σήτες στα παράθυρα και πόρτες.
- Ανοξείδωτες σχάρες ψυγείων.
- Διαχωρισμό προϊόντων σε ψυγεία.
- Αυτόματες βρύσες σε κουζίνα και τουαλέτες.
- Στεγανότητα κάδου σκουπιδιών.
Σημείωση
Οι έλεγχοι θα είναι σχολαστικοί και αυστηροί, ειδικά μετά τα πρόσφατα επεισόδια δηλητηριάσεων στη Λαμία. Παραβάσεις που είναι επικίνδυνες ή όταν δεν τηρούνται οι υποδείξεις των ελεγκτικών οργάνων (ΕΦΕΤ – Επόπτες Υγείας) θα οδηγούν στο κλείσιμο της επιχείρησης και βαριά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις.