To Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.)  το οποίο θεσπίστηκε με την παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 2741/1999 και το οποίο χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, κατά την έννοια του άρθρου 14 του ν. 4582/2018, μπορούν να λαμβάνουν επιχειρήσεις εστίασης ή αναψυχής κατόπιν αίτησής τους.

Ε.Σ.Π.Ε.Κ.

Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. πιστοποιεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση: α) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές κουζίνες, β) χρησιμοποιεί σε σημαντικό βαθμό ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και προϊόντα Π.Ο.Π., γ) προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή και δ) προσφέρει ένα  ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών.

Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, μετά από αίτηση της επιχείρησης και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και τηρούνται οι αντίστοιχες διαδικασίες. Η απόκτηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. είναι προαιρετική. Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται για μια τριετία στο όνομα της επιχείρησης και αφορά στη συγκεκριμένη επιχείρηση εστίασης ή αναψυχής για την οποία υποβλήθηκε η σχετική αίτηση.

Η επιχείρηση, εφόσον επιθυμεί την ανανέωση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ., πρέπει τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τη λήξη της τριετίας να υποβάλει αίτηση στο Υπουργείο Τουρισμού. Όλες οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση για ανανέωση του Σήματος, εφόσον τα δικαιολογητικά τους είναι πλήρη, ελέγχονται από τα ειδικά συλλογικά όργανα για τη διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων της χορήγησής του. Η ανανέωση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας ισχύει, επίσης, για μία τριετία.

Το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού μετά από έλεγχο, ο οποίος διενεργείται από τριμελή ειδικά συλλογικά όργανα ελέγχου. Τα ειδικά συλλογικά όργανα ελέγχου συγκροτούνται κάθε φορά με απόφαση του
Υπουργού Τουρισμού και αποτελούνται από δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Ελλάδας (ΠΟΕΣΕ), ή, εν αδυναμία τούτου προς άσκηση των καθηκόντων του, από έναν εκπαιδευτικό, μόνιμο ή αορίστου χρόνου, του Υπουργείου Τουρισμού. Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΕ επιλέγονται από σχετική κατάσταση που υποβάλλει κάθε χρόνο η ΠΟΕΣΕ.

Ο έλεγχος εκ μέρους των ειδικών συλλογικών οργάνων έγκειται στη διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του Σήματος. Η αιτούσα επιχείρηση δέχεται τους με ή χωρίς προειδοποίηση ελέγχους του οικείου
συλλογικού οργάνου που ορίζεται για τον σκοπό αυτό. Το κόστος των προς δοκιμή φαγητών και κρασιών βαρύνει την ίδια. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ, η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση για έλεγχο όταν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις χορήγησης του Ε.Σ.Π.Ε.Κ.. Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές παρέχουν συμβουλές στην επιχείρηση για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του.

Τα ειδικά συλλογικά όργανα ελέγχου διενεργούν ελέγχους και στις επιχειρήσεις στις οποίες ήδη χορηγήθηκε το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα, προκειμένου να πιστοποιούν τη διαρκή τήρηση των όρων και
προϋποθέσεων αυτής, κατά τη διάρκεια ισχύος του Σήματος. Ο έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε άμεση ανάκληση του Σήματος, εάν κάποια από τις προϋποθέσεις δεν τηρείται, εάν δεν ισχύουν πλέον οι συνθήκες. Στην περίπτωση αυτή,
η επιχείρηση ουδεμία αξίωση έχει κατά του Υπουργείου Τουρισμού. Εκτός από αυτήν την περίπτωση, το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα ανακαλείται και στις παρακάτω περιπτώσεις:

Α. Αλλαγή στην άδεια λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης.
Β. Μετακόμιση.
Γ. Αλλαγή του χαρακτήρα της επιχείρησης εστίασης (π.χ. από ελληνική σε κινεζική κουζίνα)
ή αλλαγή του συνόλου του καταλόγου εδεσμάτων χωρίς την ενημέρωση της Διεύθυνσης
Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού (π.χ. από ελληνικό σε διεθνές μενού).

Η αίτηση για τη χορήγηση του Ε.Σ.Π.Ε.Κ. υποβάλλεται από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στη Διεύθυνση Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού ή στις οικείες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου Τουρισμού, οι οποίες τη διαβιβάζουν στην κεντρική υπηρεσία. Η αίτηση συνοδεύεται από τα ακόλουθα
δικαιολογητικά: α. Απλή δήλωση ότι πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του άρθρου 2 και έχουν ληφθεί
υπ’ όψιν τα κριτήρια του άρθρου 7 της παρούσας απόφασης. β. Αντίγραφο ενδεικτικού καταλόγου εδεσμάτων και εμφιαλωμένων ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων. γ. Φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης. δ. Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους €293,00 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση ή την ανανέωση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα, εφόσον τα δικαιολογητικά τους είναι πλήρη, ελέγχονται στον χώρο της επιχείρησης εστίασης ή αναψυχής από τα τριμελή ειδικά συλλογικά όργανα ελέγχου.