Οι εργοδότες έχουν τη νομική και ηθική υποχρέωση να διατηρούν ασφαλή και υγιή το χώρο εργασίας. Η πρόληψη ατυχημάτων, τραυματισμών και ασθενειών στο χώρο εργασίας συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της διοίκησης μίας επιχείρησης και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστούν εγκαίρως και στη συνέχεια να εξαλειφθούν πιθανοί κίνδυνοι.

Χειρωνακτική Διακίνηση

Η άρση και μεταφορά βαριών αντικειμένων (φορτωμένοι δίσκοι, πιάτα κατά στοίβες κλπ.), η κακή στάση του σώματος (σκύψιμο για τον καθαρισμό συσκευών και χρήση ηλεκτρικής σκούπας)  και η ορθοστασία μπορεί να αποτελέσουν αιτίες πρόκλησης οσφυαλγίας, μυοσκελετικών παθήσεων ή τραυματισμών των άνω άκρων. Για να αποφύγετε τέτοιες περιπτώσεις, καλό θα ήταν να ελέγξετε εάν είναι δυνατή η αποφυγή άρσης ή μεταφοράς φορτίων, να χρησιμοποιείτε μηχανικά βοηθήματα, όπως δίτροχα / τετράτροχα χειροκίνητα αμαξίδια και να αγοράζετε μικρότερες ποσότητες προϊόντων από τους προμηθευτές σας.

Θόρυβος

Οι θορυβώδεις μαγειρικές διεργασίες, οι ήχοι συσκευών, μηχανών και πλυντηρίων, η μουσική και οι συζητήσεις συναδέλφων και πελατών, ενδέχεται να προκαλέσουν στρες και ένταση στους εργαζόμενους (βασικό αίτιο εργατικών ατυχημάτων) έως και προβλήματα ακοής. Για να αποφύγετε τέτοιες περιπτώσεις, απομακρύνετε οποιονδήποτε επικίνδυνο θόρυβο από το χώρο εργασίας και να φοράτε ειδικά προστατευτικά μέσα κατά του θορύβου.

Επικίνδυνες Ουσίες

Πολλές ουσίες, όπως υγρά για τα πιάτα, απορρυπαντικά πλυντηρίων, προϊόντα καθαρισμού σωλήνων, καθαριστικά φούρνων / τουαλέτας, απολυμαντικά, χλωρίνη και αποστειρωτικά υγρά, αποτελούν κίνδυνοι για τους υπαλλήλους. σε περίπτωση εισπνοής, κατάποσης ή επαφής με το δέρμα, προκαλώντας εγκαύματα, δερματίτιδα, ερεθισμούς και αναπνευστικά προβλήματα. Για να αποφύγετε τέτοια ατυχήματα, θα πρέπει να έχετε καλό σύστημα εξαερισμού, όλα τα καθαριστικά θα πρέπει να φυλάσσονται σε κατάλληλα δοχεία και να φέρουν σημάνσεις σωστής χρήσης, ενώ θα πρέπει να φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό (ειδικές μάσκες, γυαλιά, γάντια, μπότες κλπ.). Εξίσου προσεκτικοί πρέπει να είστε όσον αφορά στο χειρισμό διοξειδίου του άνθρακα, κατά την αλλαγή φιάλης, καθώς η υπερβολική συγκέντρωση αερίου μπορεί να οδηγήσει λιποθυμίες, έως και θάνατο. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε να υπάρχει καλός αερισμός, να εγκαταστήσετε σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης αερίων με προειδοποιητικό συναγερμό και να τοποθετήσετε προειδοποιητική σήμανση γύρω από περιοχές, όπου ενδέχεται να παρατηρηθούν υψηλές συγκεντρώσεις του αερίου.

Θερμό Περιβάλλον

Η υπερβολική έκθεση σε θερμό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει πλήθος διαταραχών, όπως εξανθήματα από θερμότητα, λιποθυμίες εξάντληση ακόμη και θερμοπληξία και θερμικές κράμπες. Για να αποφύγετε τέτοια ατυχήματα, θα πρέπει να έχετε καλό σύστημα εξαερισμού, κλιματισμό, δροσερό πόσιμο νερό κοντά στο χώρο εργασίας, να κάνετε διαλείμματα σε ψυχρότερα σημεία, να αποφεύγετε τον άσκοπο χειρωνακτικό χειρισμό και να φοράτε προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Ψυχοκοινωνικές Συνθήκες

Κάποιοι από τους βασικούς λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα είναι το έντονο στρες, η έλλειψη στήριξης από συνεργάτες / προϊσταμένους, οι πολλές ώρες εργασίας, η νυχτερινή εργασία, που διαταράσσει την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των εργαζομένων, η επαφή με δύσκολους πελάτες και η μονότονη εργασία. Για να αποφύγετε ατυχήματα, μειώστε τις υπερωρίες και το ακανόνιστο ωράριο, μειώστε το φόρτο εργασίας, κάντε αναδιανομή καθηκόντων και εκπαιδεύστε τους εργαζόμενους στο χειρισμό δύσκολων πελατών.

1η δημοσίευση: 13 Ιουλίου, 2015