Τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση για έναν ακόμη χρόνο προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, το οποίο ψηφίζεται αύριο από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τη διάταξη ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θα παραμείνει στο 13% μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014 παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας που ζητούσε να επιστρέψει στο 23% από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η διατήρηση του  ΦΠΑ 13% στην εστίαση για ένα ακόμη έτος αναμένεται να ωφελήσει τις επιχειρήσεις και κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, ενώ θα αποτρέψει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά που εκτιμάται ότι θα υπήρχαν με την επαναφορά του ΦΠΑ στο 23% από την Πρωτοχρονιά.

Σημειώνεται ότι η τρόικα είχε εκφράσει αντιρρήσεις με το σκεπτικό πως αν παραμείνει ο συντελεστής  ΦΠΑ 13% στην εστίαση   και το 2014 θα προκύψουν απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τελικά η κυβέρνηση προχωρεί «μονομερώς» σε νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά η διαπραγμάτευση για το «κενό» των εισπράξεων δεν έχει κλείσει. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου.

Ωστόσο η αγορά έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, αφού από τότε που ξέσπασε η κρίση εκτιμάται ότι χάθηκαν 15,1 δισ. ευρώ. Ποσό αστρονομικό και συνάμα αποκαλυπτικό ως προς το μέγεθος των επιπτώσεων που έχουν προκαλέσει τα δημοσιονομικά μέτρα και η μεγάλη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης.

Στα 6,8 δισ. ο τζίρος στα καταστήματα
Τα στοιχεία αυτά κάνει γνωστά το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και τα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Σύμφωνα λοιπόν με τις μετρήσεις, το 2008 ο κύκλος εργασιών στα καταστήματα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν στα 21,9 δισ. ευρώ και για φέτος υπάρχει η εκτίμηση ότι θα κλείσει στα 6,8 δισ. ευρώ.

Η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη που αποτυπώνεται στο διαχρονικά μειούμενο τζίρο, αποτελεί για ακόμη μία φορά το σήμα κατατεθέν και της φετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου καθώς οι απώλειες στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να κυμανθούν στο 10,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μάλιστα, σε επίπεδο απόλυτων μεγεθών, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων λιανικής κατά τον μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους εκτιμάται στα 6,8 δισ. ευρώ, όντας μειωμένος κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2012.

Η σύγκριση του 2013 με το 2008 είναι άκρως απογοητευτική, αφού τα 21,9 δισ. ευρώ του εορταστικού τζίρου εκείνης της χρονιάς αναμένεται να συρρικνωθούν στα 6,8 δισ. ευρώ φέτος, μία απώλεια της τάξεως του 68,9% που σηματοδοτεί τη μείωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου κατά περίπου 70% την τελευταία πενταετία. Ο εορταστικός τζίρος για το 2013 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1/3 του τζίρου του 2008, αλλά υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος μόνο κατά 10% σε σύγκριση με πέρσι.

Φρένο στην πτώση
Πάντως, από τις μετρήσεις της ΕΣΕΕ προκύπτει πως χρόνο με τον χρόνο ειδικά τα τελευταία δύο έτη, το ποσοστό πτώσης του τζίρου της χριστουγεννιάτικης αγοράς φρενάρει… Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος σε σχέση με πέρυσι η μείωση όπως προαναφέρθηκε θα είναι της τάξης του 10,5%, ενώ το 2012 συγκριτικά με το 2011 η μείωση ήταν μεγαλύτερη 17,8%. Το «μακροβούτι» των πωλήσεων σημειώθηκε την περίοδο 2011 με 2010, όταν ο τζίρος από τα 13,2 δισ. ευρώ βούτηξε στα 9,25 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό των απωλειών ήταν 29,9%. Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση των πωλήσεων καταγράφηκε την πρώτη χρονιά της οικονομικής κρίσης το 2009. Τότε αυτές υποχώρησαν κατά 25,1% και για την ακρίβεια βρέθηκαν στα 16,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 21,9 δισ. ευρώ.

Με τη μεγάλη βύθιση των τζίρων των καταστημάτων λογικό επακόλουθο είναι να ακολουθήσουν και οι τιμές. Ετσι, το κόστος του λεγόμενου χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι χαμηλότερο. Για την ακρίβεια, όπως προκύπτει από τις τιμοληψίες του ΙΝ.ΕΜ.Υ της ΕΣΕΕ είναι φθηνότερο κατά 2,51% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμοληψίες έγιναν την περίοδο 13 έως 18 Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 147,75 ευρώ έναντι 151,56 ευρώ που στοίχισε πέρυσι και 158,93 το 2011 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η μικρή αυτή διαφορά των 3,81 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 2,51%), σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012, αντανακλά τη στασιμότητα των τιμών στα κρεατικά (δειγματοληψία από Βαρβάκειο Αγορά), με κάποιες ανεπαίσθητες αυξητικές μεταβολές στην τιμή της γαλοπούλας (11,11%) και του χοιρινού (5,41%). Η αξία όμως του ντόπιου αρνιού κινείται στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τη περυσινή περίοδο (7 ευρώ/κιλό).

Η ευχάριστη… έκπληξη, όσον αφορά στη μειωμένη επιβάρυνση του καταναλωτικού κοινού κατά την εορταστική περίοδο, προέρχεται από τη κατηγορία των εδεσμάτων/γλυκών, καθώς η μεσοσταθμική μείωση στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες εκτιμάται σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 11%, σε σχέση με το 2012.

«Μονομερώς»
Η τρόικα είχε εκφράσει αντιρρήσεις με το σκεπτικό πως αν παραμείνει o ΦΠΑ 13% στην εστίαση και το 2014 θα προκύψουν απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Τελικά η κυβέρνηση προχωρεί «μονομερώς» σε νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά η διαπραγμάτευση για το «κενό» των εισπράξεων δεν έχει κλείσει. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου.