Ερώτηση: Σε ελέγχους του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ σε καφετέριες, μπαρ, αναψυκτήρια επιβάλλονται πρόστιμα διότι εμφανίζονται εργαζόμενοι ως σερβιτόροι ή μπαρμαν, ενώ έχουν δηλωθεί στον πίνακα προσωπικού και στις συμβάσεις «πωλητές κρύων φαγητών» και «μπουφετζής» αντίστοιχα. Με βάση τις ειδικότητες πώς πρέπει να χαρακτηρίζεται ο κάθε εργαζόμενος;

Από εργατικής άποψης, ακολουθούν τα αντικείμενα δραστηριότητας των συγκεκριμένων ειδικοτήτων όπως έχουν διατυπωθεί στη συλλογική ρύθμιση του προσωπικού των επισιτιστικών καταστημάτων, καθώς και από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

  • Σερβιτόρος

Σερβιτόρος είναι ο επαγγελματίας, ο οποίος γνωρίζοντας την εστιατορική τέχνη και τους κανόνες γαστρονομίας-οινολογίας, σερβίρει φαγητά και ποτά στους πελάτες που συχνάζουν σε χώρους εστίασης-αναψυχής (ξενοδοχεία, εστιατόρια, επιχειρήσεις κέτερινγκ, αναψυκτήρια, λέσχες, οργανισμούς, καφετέριες κ.λπ.) εφαρμόζοντας με ευπρέπεια και ευγένεια, τους κανόνες σερβιρίσματος.

Βασικός σκοπός του επαγγέλματος του σερβιτόρου είναι να φροντίσει για την προετοιμασία του χώρου εστίασης-αναψυχής, ώστε να παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες σερβιρίσματος εδεσμάτων και ποτών στους πελάτες, δημιουργώντας φιλικό περιβάλλον για να τους προτρέψει να γίνουν τακτικοί επισκέπτες και τέλος να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες είσπραξης των λογαριασμών και να συμμετέχει στην ολοκλήρωση των διαδικασιών κλεισίματος του χώρου εστίασης-αναψυχής.

Η νομοθετική ρύθμιση του επαγγέλματος του σερβιτόρου αφορά στην χορήγηση της επαγγελματικής ταυτότητας, στο βιβλιάριο υγείας του εργαζόμενου καθώς και στους γενικούς όρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας  όπου ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις αμοιβές τους, τα επιδόματα και άλλες παροχές[ Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.)].

  • Μπουφετζής

Βασικός σκοπός του επαγγέλματος του μπουφετζή είναι η προετοιμασία του χώρου του μπουφέ σε χώρους εστίασης και αναψυχής (καφετέριες, αναψυκτήρια, ξενοδοχεία, λέσχες, οργανισμούς κ.λ.π.), με στόχο να ετοιμάσει την παραγγελία που θα παραλάβει από το σερβιτόρο σύμφωνα με τους γαστρονομικούς κανόνες και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να ικανοποιήσει τον πελάτη για να τον προτρέψει να γίνει τακτικός πελάτης.

Ο Μπουφετζής:
• γνωρίζοντας βασικά στοιχεία μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και εστιατορικής τέχνης, παρασκευάζει κυρίως ροφήματα, χυμούς, ζεστά και κρύα σνακ, ορισμένα γλυκά (βάφλες, κρέπες κ.λ.π.),
• ετοιμάζει τα αναψυκτικά και ορισμένα ποτά (μπύρες, συσκευασμένα αλκοολούχα κοκτέιλ, ενεργειακά ποτά) για προσκόμιση από το σερβιτόρο, και
• επίσης είναι δυνατόν σε συνεργασία με το τμήμα της κουζίνας να φροντίζει το μπουφέ του πρωινού [Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.)].

  • Μπάρμαν

Μπάρμαν είναι ο μισθωτός εκείνος  όστις κατά προέχουσαν  απασχόλησιν  έχει τη μέριμνα και φροντίδα δια τον έγκαιρον εφοδιασμόν του μπαρ με τα εκάστοτε αναγκαιούντα ποτά , μπύρες , μεζέδες κ.λπ από την αποθήκην και την κουζίναν του καταστήματος  άτινα σερβίρει εις τους  ορθίους ή τους  καθήμενους έμπροσθεν   του μπαρ πελάτας  καθώς και εις τους σερβιτόρους του καταστήματος  επί τη παραλαβή παρ’ αυτών  των μαρκών ή σημειωμάτων ίσης αξίας προς τα σερβιριζόμενα είδη(41/1981 ΔΔΔΔ Αθηνών).

Ο Μπάρμαν:
• προετοιμάζει τον χώρο του μπαρ για σερβίρισμα ποτών, αφεψημάτων και ετοίμων εδεσμάτων
• καλωσορίζει τους πελάτες στο μπαρ και εφαρμόζει τις προκαταρτικές διαδικασίες εξυπηρέτησης,
• παρασκευάζει και προσφέρει τα ποτά, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και εφαρμόζοντας τους διατυπωμένους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας
• καθαρίζει τον πάγκο εργασίας του και τον πάγκο σερβιρίσματος,
• φροντίζει για την προμήθεια α’ υλών από την αποθήκη,
• εισπράττει τους λογαριασμούς από τους πελάτες και πραγματοποιεί την διαδικασία κλεισίματος του μπαρ και την απογραφή της «κάβας» [ Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.)].

Ο πωλητής κρύων φαγητών δεν παρασκευάζει ,  απλά πουλάει το  προ συσκευασμένο κρύο σάντουιτς που είναι στη ζελατίνα, το έτοιμο πακεταρισμένο φαγητό κλπ.

Δυστυχώς δεν υπάρχει προκαθορισμένος ορισμός για τον πωλητή κρύων πιάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως ,  οι ειδικότητες των εργαζομένων κατά τα ανωτέρω οριζόμενα , εκτός από αυτό καθ’ αυτό τα αντικείμενο της δραστηριότητας τους  συναρτώνται και  από τους κωδικούς  Δραστηριότητας – ΚΑΔ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Ο.ΣΥ.Κ.) της επιχείρησης.

PANTELIS & PARTNERS, ACCOUNTING SPECIALISTS

Πηγή: Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών