Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν χώρους με άκαπνη ατμόσφαιρα στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα akapnos.gr, στην οποία καταγράφονται οι καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.

Τα καταστήματα που έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Δεν επιτρέπουν εξ ολοκλήρου το κάπνισμα στους εσωτερικούς τους χώρους
  • Είναι καφετέριες, μπαρ ή εστιατόρια
  • Είναι σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας

Συνοπτικά, ο νόμος αναφέρει ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης. Η ιστοσελίδα προχωρά την κίνηση ένα βήμα πιο πέρα και ψάχνει τα καταστήματα, που είναι εξ ολοκλήρου άκαπνα στους κλειστούς τους χώρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες παρόμοιες προσπάθειες αναφοράς άκαπνων καταστημάτων στην Ελλάδα:

Άκαπνα μαγαζιά Σερρών
Άκαπνα Μαγαζιά Θεσσαλονίκης
Μαγαζιά στην Αθήνα για μη καπνίζοντες
Ψυχαγωγία χωρίς Καπνό
Non smoking Cafés in Thessaloniki

Όπως αναφέρουν οι διαχειριστές στην ιστοσελίδα τους: “Στόχος μας να προωθήσουμε και να επιβραβεύσουμε τα καταστήματα που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, αλλά και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ψάχνουν ένα τέτοιο κατάστημα για να διασκεδάσουν. Δεν είμαστε αντικαπνιστές, αλλά μη-καπνιστές, και πάνω απ’ όλα ξεκινούμε με θετική διάθεση συνεργασίας. Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο καθεστώς είναι δύσκολο να αλλάξει στη χώρα μας, αλλά πιστεύουμε στις θετικές ενέργειες που κάθε ένας από μας μπορεί να κάνει και με αυτή μας την κίνηση ελπίζουμε ότι θα δώσουμε ένα ακόμα κίνητρο προς την κατεύθυνση της μη-καπνιστικής νοοτροπίας”.