Αποκλειστικά Ελληνικό ποτό το οποίο έχει καταφέρει να εισβάλει και στο εξωτερικό. Χωρίς να μας ρωτήσει κατέκτησε τις καρδιές μας γιατί το άξιζε. Στάθηκε αντάξιο της φήμης του και τήρησε όλες τις υποσχέσεις που σου έδωσε, όταν αρχικά το οσφρίστηκες. Σε παρέσυρε σε ακρογιαλιά, σου έφερε ένα κύμα δίπλα σου, έγινε ξαφνικά μεσημέρι σε νησί και σίγουρα σου άνοιξε την όρεξη.

Η αλήθεια είναι ότι εκεί παρασύρει εμένα, αλλά γνωρίζοντας πολλούς φανατικούς οπαδούς του, μπορώ να πω με σιγουριά, ότι το ούζο πλέον δεν έχει αποκλειστικές συνθήκες, δεν έχει εποχές, δεν έχει ώρες.

Τον 19ο αιώνα, έγινε πρώτη του πατρίδα η Λέσβος, όπου μέχρι σήμερα διατηρούν οι παραγωγοί τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης. Ειδικοί αποστακτήρες φτιαγμένοι από χαλκό, απόσταξη αλκοόλης γεωργικών προϊόντων (πχ. σιτηρά), αρωματικά βότανα, όπως κανέλα, μαστίχα, πιπερόριζα κτλ. με κύριο συστατικό τον γλυκάνισο δημιουργούν το ούζο.

Εξαιρετική προϋπόθεση παραγωγής του, είναι να παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα καθώς το όνομα και η προέλευσή του προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ότι απαγορεύεται να παραχθεί οπουδήποτε αλλού.

Το ούζο είναι απεριτίφ, δηλαδή είναι ένα ποτό για να σου ανοίξει την όρεξη πριν το φαγητό. Πλέον, δεν περιορίζεται σε αυτήν την ιδιότητα καθώς έχει γίνει τέλειος συνοδός για μεζέδες.

Το ούζο έχει δώσει χαρακτήρα σε πολλά μαγαζιά και κυρίως καφενέδες. Θυμήσου την στιγμή που σου λέει ένας φίλος σου «πάμε για ουζάκι;», ξαφνικά ενεργοποιούνται οι αισθήσεις σου, έχεις μυρωδιά και γεύση, βρίσκεσαι ήδη σε ένα ζεστό μέρος που ίσως να έχει και αυτό το καλοκαιρινό δροσερό αεράκι. Αυτό το μέρος συνήθως είναι ένα ουζομεζεδοπωλείο!

Το ούζο συνδυάζεται τέλεια με:

  • Θαλασσινά
  • Ψάρια
  • Σαλάτες, ιδίως εκείνες με ταραμά
  • Ποικιλίες τυριών και αλλαντικών
  • Ελιές, ντολμάδες
  • Ταιριάζει επίσης με οτιδήποτε τηγανιτό (κολοκυθοκεφτέδες, τοματοκεφτέδες, τυροκροκέτες, σαγανάκι, πατάτες κτλ)
  • Και με καλή παρέα!

Εκτός από συνοδός, είναι και καλός σύμμαχος στην παραγωγή ενός φαγητού καθώς μια μεθυσμένη γαρίδα σβησμένη με ούζο  είναι πάντα απολαυστικότατη.

Δυναμική είσοδο έκανε και στα cocktail bars, αφού το κοινό δείχνει να το ζητάει και να το θέλει περισσότερο στην ζωή του. Συνεπώς αναμείχθηκε με το Gin, την Βότκα, το Aperol, το Bloody Mary, το λικέρ, τις φράουλες, τον δυόσμο, το χυμό λεμονιού και πόσα άλλα ακόμα για να κάνει τις βραδιές μας πιο περιπετειώδεις.

Παράλληλα το ελληνικό πεντάγραμμο δεν θα μπορούσε να μην το τιμήσει, αφού πολλά τραγούδια φαίνεται να κάνουν επίκληση σε αυτό και να παρουσιάζουν τον κόσμο του ως μοναδικό-διαφορετικό. Το κοινό απ’ την άλλη όχθη, παθιάζεται με αυτά τα τραγούδια και τσουγκρίζει με πάθος τα ποτήρια του.

Το ούζο, για πολλούς ανθρώπους, σημαίνει αποκλειστικότητα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το εθνικό μας ποτό τα έχει καταφέρει πολύ καλά και οι οπαδοί του μένουν για πάντα πιστοί!


Μπορείτε να διαβάσετε εδώ μία Συνταγή (ό,τι πρέπει για τη Σαρακοστή!) με ουζάκι:

Συνταγή: Καλαμαράκι Κοκκινιστο