Ο τραχανάς είναι ένα ζυμαρικό πολύ αγαπητό στην Ελλάδα. Μάλιστα, πολλές περιοχές παρασκευάζουν συγκεκριμένα είδη τραχανά και τα εντάσσουν στα πιάτα τους με διάφορους και μοναδικούς τρόπους. Ανάλογα με το είδος του δίνει στο πιάτο διαφορετική νότα. Ο τραχανάς είναι ένα μοναδικό υλικό που μπορεί πολύ εύκολα να ενταχθεί σε καταλόγους εστιατορίων, αφού αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική για τους πελάτες μιας επιχείρησης.

τραχανάς

Τα είδη του τραχανά

Ο τραχανάς διακρίνεται σε σταρένιο, όταν παρασκευάζεται από στάρι, και αλευρένιο, όταν δημιουργείται από αλεύρι ή σιμιγδάλι ή και συνδυασμό των δύο. Ακόμη, διακρίνεται σε γλυκό ή ξινό, ανάλογα με το είδος του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε για τη ζύμωσή του.

Ο ξινόχοντρος τραχανάς, παρασκευάζεται και χρησιμοποιείται κυρίως στην Κρήτη. Φτιάχνεται από χοντρά σπασμένο σιτάρι που δεν έχει αποφλοιωθεί. Ακόμη, για την παρασκευή του χρησιμοποιείται ξινισμένο γάλα. Κόβεται σε μεγάλα κομμάτια, ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που παρασκευάζεται αντίστοιχο είδος τραχανά, αντί για ξινισμένο γάλα χρησιμοποιείται γιαούρτι.

Ο γλυκός σταρένιος τραχανάς φτιάχνεται με χοντρά αλεσμένο, αναποφλοίωτο σιτάρι και φρέσκο γάλα. Πριν στεγνώσει καλά, θρυμματίζεται και τρίβεται στο κόσκινο ώστε να γίνει σπυρωτός και μικρός. Η γεύση του είναι σχετικά γλυκιά και γαλακτώδης.

Ο αλευρένιος ξινός τραχανάς φτιάχνεται από ξινισμένο γάλα και αλεύρι σκληρού σίτου. Μπορεί να φτιαχτεί από συνδυασμό με σιμιγδάλι ή μόνο με σιμιγδάλι. Ο αλευρένιος ξινός τραχανάς έχει και αυγά ενώ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μπορεί να αντικατασταθεί το ξινισμένο γάλα με γιαούρτι ή γάλα με προζύμι. Αντίστοιχα, για τον γλυκό αλευρένιο τραχανά δεν χρησιμοποιείται ξινισμένο γάλα, αλλά γάλα που βράζει με αλάτι ενώ και από αυτόν δεν λείπουν τα αυγά.

Ο τραχανάς στους καταλόγους εστιατορίου

Στο μυαλό των περισσοτέρων στο άκουσμα της λέξης «τραχανάς», έρχεται η παραδοσιακή χυλωμένη σούπα με το γάλα και τη φέτα, που αν η επιχείρησή εστιάσης προσφέρει brunch έχει κάθε λόγο να την εντάξει στο μενού της.

Με τον τραχανά, ωστόσο, μπορεί κανείς να είναι και πολύ πιο δημιουργικός. Ο τραχανάς είναι μια πρόκληση για το μένου και μερικές μοναδικές ιδέες είναι παραδείγματος χάριν η παραδοσιακή τραχανόπιτα με χωριάτικο φύλλο αλλά και η κρεατόσουπα με τραχανά. Επίσης, ένα νοστιμότατο κοκκινιστό κατσικάκι με μους από τραχανά και, γιατί όχι, τραχανά με χωριάτικο λουκάνικο και ξινομυζήθρα.

Πηγή: www.metrocashandcarry.gr

Πρώτη Δημοσίευση: Ιανουάριος 2019