Το Wineoutlet έψαξε και βρήκε για σας 5+1 τρόπους που θα σας διευκολύνουν να απαντήσετε στο ερώτημα είναι το κρασί μου χαλασμένο;

Το κρασί έχει αυτή την ομορφιά που μπορεί να μαγέψει με τα αρώματα και τις απεριόριστες γεύσεις που εξελίσσονται ανάλογα με την ηλικία, αλλά και τις πολυάριθμες και περίπλοκες υφές. Είναι ασφαλώς ένα μείγμα διαφορετικών χημικών ουσιών και ενώσεων που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός τόσο ευαίσθητου και εύθραυστου υγρού.

Και όμως ποιος θα σκεφτεί ότι αυτό το εξαιρετικό και “άψογο” κρασί έχει την τάση να χαλάει; Μπορεί να είναι ένας πραγματικός πόνος να δείτε ότι το αγαπημένο σας κρασί χάλασε. Δεδομένου ότι είναι κατασκευασμένο με φυσικά συστατικά, όπως και κάθε άλλο προϊόν, μπορεί να συμβεί και αυτό. Εντούτοις, η ανίχνευση ελαττωμάτων στα κρασιά μπορεί να είναι δύσκολη κατά καιρούς.

Εδώ ρίχνουμε μια ματιά σε μερικά από τα κοινά σφάλματα γύρω από τον οίνο και πώς μπορούν να ανιχνευθούν.

  1. “Φελλομένο” Κρασί (Corked Wine)

Τι είναι αυτό;

Ένα φελλομένο κρασί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μικρά σωματίδια φελλού επιπλέουν στο μπουκάλι. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για ένα κρασί που έχει μολυνθεί από το φελλό. Η παρουσία της χημικής ένωσης 2,4,6-Τριχλωροανισόλη (TCA) είναι υπεύθυνη για την φθορά του φελλού.

Το TCA σχηματίζεται όταν ένας φυσικός μύκητας δημιουργεί μια χημική αντίδραση με ορισμένα χλωρίδια που βρίσκονται σε προϊόντα απολύμανσης και αποστείρωσης οινοποιείων ή όταν ο μύκητας αλληλεπιδρά με τον φυσικό φελλό. Αυτό το ελάττωμα μπορεί να προκληθεί από πώματα που δεν έχουν καθαριστεί σωστά στη διαδικασία κατασκευής τους, μέσω των δρύινων βαρελιών ή μέσω των γραμμών επεξεργασίας στο οινοποιείο. Εάν οι μεγάλοι όγκοι φιαλών είναι φελλομένοι, το TCA μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη παρτίδα κρασιού. Μόλις μολυνθεί ο φελλός, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε.

Πώς να το εντοπίσουμε;

Το TCA μπορεί να χαρακτηρίζεται από μυρωδικά αρώματα όπως ένα βρεγμένο χαρτόνι. Το κρασί θα φαίνεται θαμπό, άψυχο και επίπεδο. Όσον αφορά τη γεύση, τα κρασιά με φελλό έχουν καταπνίξει τις γεύσεις των φρούτων.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 2 και 6% όλων των οίνων που εμφιαλώνονται με φελλό επηρεάζονται από ελαττωματικά πώματα.

  1. Ζημιές από τη θερμότητα και φθορά από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τι είναι αυτό;

Αυτό το ελάττωμα προκαλείται από ένα κρασί που έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε υπεριώδη ακτινοβολία. Τα κρασιά που επηρεάζονται από τη θερμότητα καλούνται επίσης και ώς μαγειρεμένα κρασιά.

Η ζημιά που προκαλείται από το φως, γνωστή και ως Lightstrike, εμφανίζεται όταν ένα κρασί έχει εκτεθεί σε υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία. Τα λευκά κρασιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα επειδή δεν έχουν τις ίδιες προστατευτικές ενώσεις που υπάρχουν στα κόκκινα κρασιά. Ο κύριος λόγος για τον οποίο ένα κρασί να υποστεί αυτή τη ζημιά οφείλεται στην αποθήκευση του κρασιού κοντά σε ένα παράθυρο ή σε θερμές περιοχές.

Πώς να το εντοπίσουμε;

Εάν το κρασί σας έχει επίπεδη γεύση και σας θυμίζει περισσότερο τσάι παρά κρασί, οι πιθανότητες είναι ότι το κρασί σας έχει χαλάσει. Το κρασί σας, μόλις το σερβίρετε, η γεύση του θα μοιάζει με παρά μαγειρεμένη σάλτσα, θα είναι δηλαδή πιο γλυκό από ό, τι θα έπρεπε.

Οι “μαγειρεμένοι” οίνοι εμφανίζουν χαρακτηριστικά σημάδια οξείδωσης. Η θερμότητα μέσα στη φιάλη προκαλεί διαστολή, η οποία θα ωθήσει το φελλό προς τα πάνω που σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να ξεχειλίσει το μπουκάλι.

  1. Οξείδωση

Τι είναι αυτό;

Ένα κρασί που έχει καταστραφεί λόγω υπερβολικής έκθεσης στο οξυγόνο είναι ένα οξειδωμένο κρασί. Η οξείδωση είναι ένα από τα πιο κοινά σφάλματα που εμφανίζονται σε παλαιότερα κρασιά. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει φυσικά στα κρασιά καθώς ωριμάζουν. Όταν συμβαίνει αργά, ενισχύει την πολυπλοκότητα που βρίσκουμε στα ώριμα κρασιά.

Ωστόσο, στα νεαρά κρασιά, αυτό μπορεί να μοιάζει με ελάττωμα που προκαλείται από ελαττωματικούς ή αδύναμους φελλούς, οι οποίοι επιτρέπουν στο οξυγόνο να εισέλθει μέσα στη φιάλη και να αλληλεπιδράσει με τις ενώσεις. Λίγο οξυγόνο δεν είναι κακό στην διαδικασία γήρανσης του βαρελιού καθώς δίνει μια ανάσα στο κρασί, κάτι που εξελίσει τις γεύσεις και τα αρώματα.

Για να καταλάβετε λίγο καλύτερα την οξείδωση σκεφτείτε ένα μήλο. Όταν μείνει κομμένο ένα μήλο στον πάγκο γίνεται καφετί, το ίδιο ισχύει και για το κρασί. Όταν διατηρείται παρουσία υπερβολικού οξυγόνου, προκαλεί την αποσύνθεση του χημικού ισοζυγίου, οπότε ο οίνος χαλάει.

Πώς να το εντοπίσουμε;

Οι οξειδωμένοι οίνοι είναι βαρετοί τόσο σε χρώμα όσο και σε γεύση. Τα κόκκινα κρασιά παίρνουν την απόχρωση των τούβλων και έχουν μια δυσάρεστη επίγευση με χαρακτηριστική εκείνη του ξυδιού. Το λευκό κρασί μετατρέπεται σε ένα σκούρο πορτοκαλί υγρο με μια πιο καστανή απόχρωση.

  1. Δευτερεύουσα ζύμωση

Τι είναι αυτό;

Όταν το κρασί εμφιαλώνεται πριν να είναι σταθερό, με κάποια υπολείμματα σακχάρων να παραμένουν στη φιάλη που στη συνέχεια αρχίζουν να ζυμώνονται. Μέσω αυτής της διαδικασίας εμφανίζονται μικροσκοπικές φυσαλίδες, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει μια δευτερεύουσα ζύμωση. Αυτό μπορεί να είναι απωθητικό για τα μη αφρώδη κρασιά και επηρεάζει αρνητικά την γεύση του κρασιού.

Πώς να το εντοπίσουμε;

Η παρουσία φυσαλίδων στα μη αφρώδη κρασιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε τη δευτερογενή ζύμωση. Μπορεί να βρεθεί στα νεαρά κόκκινα κρασιά.

  1. Πτητική οξύτητα

Τι είναι αυτό;

Η πτητική οξύτητα επίσης γνωστή και ως VA, είναι το υψηλό επίπεδο του οξικού οξέος. Προκαλείται από τον συνδυασμό του πάρα πολύ αέρα, της θερμότητας και των βακτηρίων κατά τη διαδικασία της οινοποίησης. Τα βακτήρια μπορεί να παρόν στη ​​ζύμωση που προκαλείται από τα μούρα που δημιουργούν το οξικό οξύ κατά τη διάρκεια της ζύμωσης που δίνει στο κρασί μια όξινη γεύση.

Πολλοί οινοποιοί χρησιμοποιούν αυτό το είδος οξέος για να προσθέσουν περιπλοκότητα στο κρασί και ως εκ τούτου, δεν θεωρείται σφάλμα εκτός αν υπερνικήσει τις υπόλοιπες χημικές ενώσεις. Εάν τα επίπεδα πτητικής οξύτητας είναι υπερβολικά υψηλά, μπορούν να καταστρέψουν τη φρεσκάδα του κρασιού και να σκοτώσουν τις γεύσεις και τα αρώματα του.

Πώς να το εντοπίσουμε;

Ο καλύτερος τρόπος για να το ανιχνεύσετε είναι από την μυρωδιά, που θα σας θυμίζει ένα βερνίκι νυχιών. Επίσης θα έχει και δυσάρεστη γεύση. Το VA μυρίζει και έχει γεύση σαν βαλσαμικό ξύδι αν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

  1. Μειωμένη στάθμη

Τι είναι αυτό;

Το αντίθετο αποτέλεσμα της οξείδωσης, το κρασί χωρίς οξυγόνο μειώνεται. Δηλαδή τα κρασιά κρατούνται σκόπιμα από το να εκτίθενται στον αέρα για να κρατήσουν άθικτα τα αρώματα του φρούτου καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Με απλά λόγια, η μείωση συμβαίνει όταν το κρασί  παράγεται χωρίς να εισάγεται αρκετό οξυγόνο στη διαδικασία της οινοποίησης, είτε στο κελάρι είτε στη φιάλη. Όπως και με όλα τα άλλα ζωντανά πράγματα, έτσι και το κρασί πρέπει να αναπνεύσει, αν δεν αρχίσουν να σχηματίζονται ενώσεις θείου τότε μένουμε με μειωμένο κρασί.

Πώς να το εντοπίσουμε;

Έχει πολύ άσχημη μυρωδιά.

 

Πηγή: wineoutlet.gr – Ενημέρωση για τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά και online αγορά