Πώς γίνεται ζάχαρη και αλάτι να συντηρούν τις τροφές, καθυστερώντας τη λήξη τους, και αναστέλλοντας την λειτουργία τόσων μικροοργανισμών;

ζάχαρη και αλάτι

Οι μικροοργανισμοί , που καταστρέφουν τα τρόφιμα, απαιτούν νερό για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα αν καταφέρει κανείς να τους αφυδατώσει, εμποδίζει την ανάπτυξή τους.

Φυσικά, νερό περιέχουν τόσο τα τρόφιμα όσο και οι μικροοργανισμοί, ενώ η περιεκτικότητα τους σε νερό μπορεί να μειωθεί με την επαφή τους με ουσίες που απορροφούν το νερό μέσω της διαδικασίας της ώσμωσης.

Το αλάτι και η ζάχαρη είναι συνήθεις ουσίες που διαλύονται εύκολα στο νερό και έτσι χρησιμοποιούνται για την διατήρηση διαφόρων τροφίμων για κάποιο χρονικό διάστημα. Με λίγα λόγια, με τη χρήση ζάχαρης και αλατιού σκοτώνουν τα μικρόβια, αφού τα τελευταία δεν προσλαμβάνουν την ποσότητα νερού που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Το φαγητό χαλάει όταν κάποιοι μικροοργανισμοί αρχίζουν να αναπαράγονται και να δημιουργούν διάφορες ουσίες μέσω των μεταβολικών τους διεργασιών. Συχνά εμφανίζεται μούχλα ή υγρασία, ή μπορεί να μοιρίζει άσχημα, αλλά πολλές φορές τα αποτελέσματα δεν είναι ορατά.

Το αλάτι και η ζάχαρη είναι πολύ αποτελεσματικά όταν μάχονται τους μικροοργανισμούς. Γενικά, οι περισσότεροι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να ανεχτούν συγκέντρωση αλατιού ή ζάχαρης μεγαλύτερης του 10%. Η μούχλα και οι ζυμομύκητες, ωστόσο, μπορεί να επιβιώσει και σε τέτοιες συγκεντρώσεις.

1η δημοσίευση: 11 Σεπτεμβρίου, 2018