Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα ανοίξετε ένα εκλεκτό μπουκάλι κρασί και θα γεμίσει ο χώρος γύρω σας με τα υπέροχα αρώματά του, όλες οι αισθήσεις σας θα ενεργοποιηθούν αμέσως, θα «πάρουν το τιμόνι», και θα ξεκινήσει ένα υπέροχο γευστικό ταξίδι.

Η γη προσφέρει απλόχερα στους ανθρώπους πολλές αγνές και νόστιμες πρώτες ύλες, που είναι μετά στο χέρι μας να τις αξιοποιήσουμε σωστά. Οι άνθρωποι που αγαπούν και αναγνωρίζουν το καλό κρασί και φαγητό είναι τυχεροί, καθώς απολαμβάνουν συχνά μοναδικά και ολοκληρωμένα γεύματα.

Φυσικά, ο σωστός και έξυπνος συνδυασμός φαγητού και ποτού δεν είναι θέμα τύχης αλλά γνώσης και εμπειρίας. Τώρα μπορεί ο καθένας να μάθει μυστικά και τεχνικές για να αναβαθμίσει την ποιότητα των γευμάτων του. Η συνέχεια της ανάγνωσης αυτού του άρθρου είναι το σωστό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κανόνας 1: Κρασί και φαγητό πρέπει να ταιριάζουν χρωματικά

Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος για να αρχίσετε να συνδυάζετε στρατηγικά και με προσοχή το φαγητό με το κρασί είναι να φροντίσετε ώστε να κινούνται στα ίδια χρώματα. Οπότε, φαγητά που κυμαίνονται σε κόκκινες και σκούρες αποχρώσεις, όπως το κόκκινο κρέας, η σάλτσα ντομάτας και η σοκολάτα, ταιριάζουν καλύτερα με κόκκινα κρασιά. Αντίστοιχα, τα ανοιχτόχρωμα πιάτα, όπως τα πουλερικά, τα ψάρια και τα τυριά τυρογάλακτος, συνοδεύονται αρμονικά από λευκό κρασί.

Κανόνας 2: Οι οξύτητες κρασιού και φαγητού πρέπει να είναι ίσες

Το χρώμα του κρασιού είναι το πρώτο βήμα. Ύστερα πρέπει να διαλέξουμε τι οξύτητα θέλουμε να έχει. Ο κανόνας εδώ λέει ότι, για να επέλθει ισορροπία, θα πρέπει οι οξύτητες να είναι ανάλογες. Για παράδειγμα, τα λεμονάτα φαγητά, και γενικά όσα είναι όξινα, χρειάζονται ένα κρασί με υψηλή οξύτητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων κρασιών είναι οι ποικιλίες Chardonnay και Ασύρτικο. Όταν το κυρίως πιάτο είναι γλυκό ή όταν έρθει η ώρα για το επιδόρπιο, τα γλυκά κρασιά είναι η καλύτερη επιλογή.

Αν λοιπόν τα πιάτα στο τραπέζι σας είναι πλούσια σε γεύσεις, με μπόλικα αρωματικά και μπαχαρικά, μη διστάσετε να βγάλετε ένα κρασί που χαρακτηρίζεται επίσης από ένταση. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε βέβαιοι ότι το φαγητό δε θα επισκιάσει το κρασί, αλλά αντιθέτως τα δύο αυτά βασικά στοιχεία θα συνεργαστούν και θα δημιουργήσουν ένα ομοιόμορφο και πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα.

Κανόνας 3: Οι κανόνες είναι για να σπάνε

Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση για την ορθότητα ενός κανόνα είναι η ύπαρξη εξαιρέσεων. Και όπως συμβαίνει με τα πάντα σε αυτήν τη ζωή, έτσι και εδώ είναι συνετό και συνιστάται ανεπιφύλακτα ο πειραματισμός και ο συνδυασμός διαφορετικών γεύσεων και αρωμάτων μεταξύ φαγητού και κρασιού, καθώς πολλές φορές οδηγεί σε ένα πρωτότυπο και γευστικότατο αποτέλεσμα. Ενδεικτικά, όταν σερβίρετε ένα καυτερό ή πικάντικο πιάτο, καλύτερα να προσφέρετε μαζί του ένα πιο φρουτώδες και απαλό κρασί, γιατί διαφορετικά θα χαθούν όλες οι γεύσεις.

Έχοντας τις βασικές αυτές γνώσεις, είστε πανέτοιμοι να αφήσετε το ένστικτο και τη γευστική σας παλέτα να «μιλήσουν» και να βρείτε τους δικούς σας ασυναγώνιστους συνδυασμούς εκλεκτών κρασιών και ονειρεμένων φαγητών.

Πηγή: wineoutlet.gr – Ενημέρωση για τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά και online αγορά