Κedros: η ανάδειξη της σύγχρονης και διαχρονικής ελληνικής κουζίνας με δημιουργικότητα και εξαιρετικές τεχνικές από τον Γιάννη Παρίκο
Ο πολυβραβευμένος σεφ Γιάννης Παρίκος και οι γαστρονομικές του δημιουργίες ήδη υποδέχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο στον Αμπελά της Πάρου.
SeaRocks και Kedros έρχονται να προστεθούν στην κοσμοπολίτικη Πάρο, ανεβάζοντας τον πήχη της γαστρονομικής προσφοράς των Κυκλάδων με φρέσκιες προτάσεις.
Κedros
Ένα μεζεδοπωλείο που μοιάζει βγαλμένο από το παρελθόν, ήσυχο και απομακρισμένο από την βαβούρα, με τραπεζάκια κάτω από αιωνόβιους κέδρους και ακουμπισμένο πάνω στα βράχια της θάλασσας.
Με θέα το Αιγαίο, την Νάξο και την Ηρακλεία, ο συνιδιοκτήτης και σεφ του Kedros, Γιάννης Παρίκος, σερβίρει καθαρόαιμα ελληνικά μεζεδάκια με νοστιμιά και απλότητα, σε ένα μαγαζί που ενσαρκώνει το πνεύμα περασμένων δεκαετιών και αναβιώνει την ελληνική κληρονομιά της ταβέρνας.
Χωρίς μενού πολλών σελίδων, ευφάνταστες παραλλαγές και εντυπωσιακά στησίματα, τα πιάτα εδώ είναι λίγα και μιλάνε στην καρδιά.
Απλά υλικά, μαγειρεμένα με μεράκι, αγάπη και αυθεντικότητα, σαν να είναι από την καλύτερη μαγείρισσα της οικογένειας. Αλλά έβαλε και ο γιός της το χέρι του, που τυγχάνει να είναι επαγγελματίας μάγειρας.
Ντολμαδάκια με γιαούρτι και άνηθο, πιτάκια με ανθότυρο και μέλι, αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες, μπιφτεκάκια, γαρίδες σαγανάκι, μπακαλιάρος σε κουρκούτι με μαύρο σκόρδο.
Κερασμένο, το γνωστό σε όλους υποβρύχιο σε παγωμένο νερό και για όποιον θέλει περισσότερη γλύκα υπάρχει το γιαούρτι με παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού και πορτοκαλόπιτα με παγωτό μαστίχας.
Ο σεφ Γιάννης Παρίκος αναφέρει σχετικά με το Kedros: «Eδώ βρίσκονται οι ρίζες μου, η καταγωγή μου, τα παιδικά μου χρόνια. Αυτό το μεζεδοπωλείο ξυπνάει τις αναμνήσεις μου. Η τοποθεσία και η θέα είναι τόσο δυνατά που επιβάλουν στα πιάτα να είναι ταπεινά. Η κουζίνα και το φαγητό είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και εγώ είμαι υπέρμαχος των δημιουργικών παραλλαγών σε παραδοσιακές συνταγές. Αλλά είμαι και πολύ χαρούμενος που με αυτό το μαγαζί επιστρέφω και προσφέρω τις ανεξίτηλες μνήμες από το φαγητό στο χωρίο μου, την Γλύφα, και μια ελληνικότητα που δεν θέλω να χαθεί»
Σχετικά με τον Γιάννη Παρίκο
24 χρόνια πριν, ο Γιάννη Παρικός έκανε τα πρώτα μαγειρικά του βήματα στην κουζίνα του Baρούλκο και στη συνέχεια στη Σπονδή και γρήγορα άνοιξε τα φτερά του για το εξωτερικό. Δούλεψε στο βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin “Epicure” στο Παρίσι καθώς και στο “Sea Grill” με δύο αστέρια Michelin στις Βρυξέλλες.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 2009, ανέλαβε τo εστιατόριο “Hytra” παίρνοντας το πρώτο του αστέρι Michelin.
Στην δεκαετία που ακολούθησε πήρε τα ηνία στο εστιατόριο “Water” καθώς και το ξενοδοχείο «Sani Asterias» στο Sani Resort στην Χαλκιδική, το εστιατόριο “Cash” και το ξενοδοχείο “Life Gallery” στην Αθήνα.
To 2017, επέστρεψε και ανάλαβε την κουζίνα καθώς και τη δημιουργία του νέου μενού στο Βαρούλκο, παίρνοντας το δεύτερο αστέρι Michelin.
Σήμερα, εκτός από τα νέα εστιατόρια στην Πάρο, είναι συνιδιοκτήτης και Executive Chef σε τρία εστιατόρια στην Costa Navarino, το Kooc Secrets, Souvlakerie και Kafenio & Deli.
Επίσης, είναι ο δημιουργός των μενού στο “Rocabella” Hotel στη Σαντορίνη, στον όμιλο “Semeli” στη Μύκονο, στο “Τhyme” εστιατόριο στην Κω και στο “Iguazu” στην Αθήνα.