Τα μανιτάρια είναι κάποια από τα πιο χρήσιμα υλικά σε μια επαγγελματική κουζίνα. Μάλιστα, συγκεντρώνουν πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με άλλα υλικά, μεταξύ των οποίων η ευκολία στη χρήση αλλά και η εύκολη διαθεσιμότητα όλο τον χρόνο. 

μανιτάρια

Τα μανιτάρια, λοιπόν, είναι υλικά που εύκολα μπορούν να αναδείξουν ένα καθημερινό και φαινομενικά απλό πιάτο, ενώ την ίδια στιγμή μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί της επιτυχίας για έναν σεφ.

Τα είδη μανιταριών είναι πολλά, με την τρούφα να είναι ο βασιλιάς της κουζίνας, και με τα Πορτσίνι, Πορτομπέλο, Πλευρώτους, Βασιλομανίταρα και άλλα να κλέβουν εξίσου την παράσταση. Κάθε μανιτάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος συνταγών, σε σάλτσες, ψητά, σε ριζότο, γεμιστά σε στιφάδο κλπ.

Κάθε γευστική τους παραλλαγή είναι έτοιμη να εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, και να βγάλει ασπροπρόσωπο κάθε νέο ή παλιό σεφ.

Σημαντικό, όμως, είναι να έχει κανείς κατά νου ότι τα μανιτάρια ιδανικά θα πρέπει να επεξεργάζονται φρέσκα. Επίσης, πρέπει να δίνεται προσοχή στη μυρωδιά των μανιταριών, αφού αν αυτή δεν είναι καλή τότε καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται. Ακόμη, τα μανιτάρια επειδή απορροφούν σαν σφουγγάρια την υγρασία δεν πρέπει να πλένονται, ενώ αν πλυθούν κατά λάθος θα πρέπει να στραγγιστούν πολύ γρήγορα ώστε να μην απορροφηθεί μεγάλη ποσότητα νερού. Φυσικά, καλό είναι τα μανιτάρια να καθαρίζονται με κάποιο πετσετάκι, και να μην τεμαχίζονται πριν από αυτό το στάδιο.

μανιτάρια

Τα μανιτάρια, ωστόσο, μπορούν να αποθηκευτούν με έξυπνο τρόπο, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να αξιοποιηθούν. Παράδειγμα αποτελεί η τοποθέτησή τους στην κατάψυξη, η παρασκευή τουρσί ή η αποξήρανσή τους και η δημιουργία ακόμη και σκόνης. Οι τελευταίες τεχνικές κρίνονται ιδανικές για τις συνταγές ριζότο, καθώς απογειώνουν τη γεύση των πιάτων.

Για να αποξηράνετε μανιτάρια, υπάρχει μια συγκεκριμένη αλληλουχία βημάτων που πρέπει να ακολουθήσει κανείς. 

Αρχικά καθαρίζετε και κόβετε τα μανιτάρια. Σε ένα ταψί απλώνετε απορροφητικό χαρτί και τοποθετείτε τα κομμάτια των μανιταριών.Τα βάζετε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για να τα στεγνώσετε. Όταν στεγνώσουν εντελώς, τοποθετήστε τα σε βάζα, κλεισμένα αεροστεγώς σε σκοτεινό μέρος. Με αυτήν την μέθοδο, ορισμένα είδη μανιταριών βγάζουν πολύ καλύτερα τα αρώματά τους. Εάν στο στάδια της αποξήρανσης τα μανιτάρια ξεροψηθούν λίγο περισσότερο, μπορείτε να τα περάσετε από το μπλέντερ και να τα χρησιμοποιήσετε ως σκόνη μανιταριών.

 

Πηγή: www.metrocashandcarry.gr