ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ: Πώς ενισχύουν τη γεύση του πιάτου μας
Τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για να βελτιώσουν τη γεύση του φαγητού. Η επιστήμη πίσω από το πώς τα μπαχαρικά ενισχύουν τη γεύση βασίζεται στη χημική τους σύνθεση και στο πώς αλληλεπιδρούν με τους γευστικούς κάλυκες και τους οσφρητικούς υποδοχείς μας. Τα μπαχαρικά περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις που τους δίνουν χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Αυτές οι ενώσεις απελευθερώνονται όταν τα μπαχαρικά θερμαίνονται ή συνθλίβονται, προσθέτοντας άρωμα και γεύση στο φαγητό.
ΓΕΥΣΗ
Οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα μας ανιχνεύουν πέντε βασικές γεύσεις: γλυκιά, ξινή, αλμυρή, πικρή και umami. Τα μπαχαρικά μπορούν να ενισχύσουν αυτές τις γεύσεις (π.χ. το αλάτι ενισχύει τις αλμυρές γεύσεις) ή να τις καλύψουν (π.χ. η κανέλα κρύβει τις πικρές γεύσεις), κάνοντας ακόμη και ένα απλό πιάτο να ξεχωρίσει.
ΟΣΦΡΗΣΗ
Τα μπαχαρικά είναι γεμάτα αιθέρια έλαια και ενώσεις που αποδεσμεύονται κατά το μαγείρεμα, γεμίζοντας την κουζίνα με υπέροχα αρώματα. Το κάρυ, η κανέλα και ο κόλιανδρος, για παράδειγμα, μας δίνουν μία πρώτη “γεύση” του πιάτου, πριν καν το δοκιμάσουμε!
Μπαχαρικά θεωρούνται τα αποξηραμένα τμήματα ενός φυτού που προσθέτουν γεύση, άρωμα, χρώμα, υφή ή συντηρητικές ιδιότητες στα τρόφιμα. Συγκεκριμένα, προέρχονται από διάφορα μέρη φυτών, όπως οι σπόροι (π.χ. Μαύρο Πιπέρι), τα φρούτα (π.χ. Γλυκάνισος), οι
φλοιοί (π.χ. Κανέλα), οι ρίζες (π.χ. Τζίντζερ) και τα άνθη (π.χ. Σαφράν).
Συμβουλές για τη χρήση Μπαχαρικών
Μικρές Ποσότητες: Τα μπαχαρικά είναι ισχυρά και χρειάζονται προσοχή. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και προσαρμόστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Χρόνος: Κατά το μαγείρεμα, αφήστε τα μπαχαρικά να “δουλέψουν”. Το σιγανό μαγείρεμα βοηθά τα αρώματά τους να αναμειχθούν με τα υπόλοιπα συστατικά.
Δοκιμές: Πειραματιστείτε με συνδυασμούς. Τολμήστε να συνδυάσετε μπαχαρικά μεταξύ τους και απογειώστε το πιάτο σας.
Αποθήκευση: Φυλάξτε τα μπαχαρικά σε δροσερό, ξηρό μέρος, για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους.
Άρθρο από το τεύχος No13 του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
https://cabare.gr/food-drink-