Αυτή τη Σαρακοστή, εκτός από τα κλασικά και δοκιμασμένα γλυκά του καταλόγου σας, μη διστάσετε να βάλετε και κάποια νηστίσιμα επιδόρπια, όχι μόνο για να δώσετε επιλογές στους πελάτες σας που νηστεύουν, αλλά και για να είστε στο πνεύμα της εποχής! Υπάρχουν τόσο ωραία γλυκά που είναι ταυτόχρονα και νηστίσιμα, που αν δείτε ότι κάποιο έχει μεγάλη ζήτηση μπορείτε να το βάλετε στη συνέχεια και στη μόνιμη λίστα σας.

Νηστίσιμα γλυκά

Το σάμαλι

Το σάμαλι είναι ένα ανατολίτικο σιροπιαστό γλυκό με σιμιγδάλι που συνήθως γίνεται με μαστίχα. Λόγω της μαστίχας, έχει έντονα ελληνικό ‘άρωμα’ και είναι υπέροχο με τον καφέ, ή με ένα χωνευτικό ποτό στο τέλος του γεύματος.

Ο χαλβάς

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα πολύ αγαπητό γλυκό και μπορεί να γίνει με ασυνήθιστα υλικά για πρωτοτυπία: εκτός από τα αμύγδαλα και τις σταφίδες που μπαίνουν τυπικά, μπορούμε να βάλουμε κομματάκια από κονφί πορτοκάλιcranberries, ακόμα και γλυκό τριαντάφυλλο για ένα μοναδικό άρωμα.

Τα σιροπιαστά

Πολλά σιροπιαστά γλυκά μπορούν να γίνουν χωρίς βούτυρο, μόνο με λάδι. Το κανταΐφι, τα σαραγλιά, η πορτοκαλόπιτα, ο μπακλαβάς, κ.ά. με την κατάλληλη συνταγή γίνονται υπέροχα και η γεύση τους απογειώνεται!

Σοκολατίνα με καρύδα

Επειδή από τον κατάλογο δεν μπορεί να λείπει η σοκολάτα, μπορούμε να την συνδυάσουμε με καρύδα, ένα φυτικό εναλλακτικό υλικό του βουτύρου ή της κρέμας γάλακτος που ταιριάζει υπέροχα με τη σοκολάτα. Μία πλούσια, βελούδινη σοκολατίνα με καρύδα μπορεί να γίνει εύκολα ένα από τα κλασικά γλυκά του καταλόγου σας ακόμα και μετά την περίοδο της Σαρακοστής.

Brownies με ελαιόλαδο

Αντίστοιχα, τα brownies γίνονται πεντανόστιμα και μόνο με ελαιόλαδο. Αν έχετε τη δυνατότητα να τα σερβίρετε ζεστά, μπορούν να συνοδευτούν με ένα σορμπέ, επίσης νηστίσιμο, σε γεύσεις που να στέκονται καλά δίπλα στη σοκολάτα, όπως από εσπεριδοειδήμένταφρούτα του δάσους ή ακόμα και μάνγκο.

Φλορεντίνες και καλτσούνια

Μία από τις επιλογές του καταλόγου μπορεί να είναι σε μορφή ατομικών κομματιών για να μπουν στη μέση του τραπεζιού. Οι φλορεντίνες γίνονται με καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ και μπορούν να βουτηχτούν σε κουβερτούρα. Τα καλτσούνια είναι πιτάκια με γέμιση από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη. Και τα δύο αυτά γλυκά είναι ιδανικά για το κλείσιμο του γεύματος και μπορούν να συνδυαστούν με ένα ποτηράκι γλυκό κρασί για κάθε έναν από τους συνδαιτημόνες.

Λουκουμάδες

Αν έχετε τη δυνατότητα να τηγανίσετε και να σερβίρετε λουκουμάδες αχνιστούς στο τραπέζι, αυτό μπορεί να γίνει το πιο δημοφιλές σας γλυκό! Για πρωτοτυπία (αλλά και για να μην χάσουν την τραγανή τους κρούστα) μπορείτε να σερβίρετε τους λουκουμάδες πασπαλισμένους με λίγη κανέλα μόνο, και στο πλάι να βάλετε ένα μπολάκι με μέλι και ένα με σοκολάτα για βούτηγμα. Ένα εφετζίδικο και παρεΐστικο γλυκό που σίγουρα θα συζητηθεί!

 

Πηγή: www.metrocashandcarry.gr