Η περίοδος της νηστείας μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με την «χορτοφαγική» μας πλευρά και να απολαύσουμε παραδοσιακές γεύσεις από λαχανικά και φρούτα της εποχής. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να νηστέψουν, είτε για καθαρά θρησκευτικούς λόγους, είτε για αποτοξίνωση, που είναι πολύ δημοφιλής τελευταία, είτε ως άσκηση πειθαρχίας και αυτοσυγκράτησης. Οι λόγοι για νηστεία τη Σαρακοστή είναι πολλοί και διαφορετικοί για τον καθένα όπως πολλές είναι και οι επιλογές στο φαγητό.

νηστεία

Η περίοδος της νηστείας σας δίνει τη δυνατότητα να εμπλουτίσετε το μενού του εστιατορίου σας με γεύσεις και πιάτα που θα διευκολύνουν όχι μόνο τους πελάτες που νηστεύουν αλλά και όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι νέο! Η έμπνευση των πιάτων μπορεί να πηγάζει εκτός από την παραδοσιακή κουζίνα, από την πιο υγιεινή διατροφή, δηλαδή να δημιουργηθούν μερικά πιάτα ως light επιλογές ή ακόμα και από την ωμοφαγική τάση, δηλαδή συνταγές που περιέχουν μόνο ωμά υλικά όπως μας τα χαρίζει η φύση.

Ο στόχος είναι να υπάρχει ποικιλία στο νηστίσιμο μενού για να δίνονται πολλές επιλογές. Άλλωστε δε νηστεύουν όλοι μόνο από κρέας, υπάρχουν πολλοί που νηστεύουν οτιδήποτε ζωικό ενώ είναι αρκετοί εκείνοι που απέχουν από τα ζωικά είδη αλλά θέλουν και την υγιεινή παρασκευή των φαγητών. Εντάσσοντας συνταγές που καλύπτουν όλες τις επιθυμίες, σε συνδυασμό με την γενναιοδωρία της ποσότητας που θα προσφέρετε, προσαρμόζετε με τον καλύτερο τρόπο τα δεδομένα του εστιατορίου σας στην περίοδο της νηστείας.

Επίσης, αυτή η περίοδος αποτελεί και μια ευκαιρία έρευνας για να διαπιστώσετε τις προτιμήσεις του κόσμου. Αν παρατηρήσετε ότι μερικά πιάτα ή κατηγορίες φαγητών είναι αρκετά δημοφιλή, μη διστάσετε να τα κρατήσετε στον κατάλογό σας και μετά το Πάσχα!

Το μυστικό για αυτές τις ιδέες γεύσεων είναι να αναγνωρίσετε όλες τις δυνατότητες των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε και να φτιάξετε πρωτότυπα πιάτα που θα μοιάζουν όμως οικεία. Για παράδειγμα ένα παστίτσιο λαχανικών που θα περιέχει μανιτάρια ή λαχανικά και ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι μια δελεαστική πρόταση. Άλλα παρόμοια παραδείγματα είναι burger με όσπρια, γλυκόξινα λαχανικά με ρύζι, πλούσιες σαλάτες, γεμιστά καλαμαράκια, γιουβέτσι λαχανικών, σουτζουκάκια από ρεβίθια και φακές, άγριο ρύζι με πιπεριές, πρωτότυπο σπανακόρυζο, ρεβίθια με εσπεριδοειδή, ριζότο με θαλασσινά, μουσακάς με φακές, λιγκουίνι με μύδια και μάραθο. Επίσης, αμέτρητες είναι και οι ιδέες σε ορεκτικά και συνοδευτικά που μπορείτε να ενσωματώσετε στον κατάλογό σας, αφού μπορείτε να πειραματιστείτε και να ετοιμάσετε παξιμάδια από χαρούπι, ομωφαγικά πιτσάκια με τοφού, σως με ταχίνι, ψωμί με ξηρούς καρπούς, μάφιν με όσπρια και άλλα πολλά.

Μην ξεχνάτε πως με δημιουργικότητα και πολλή όρεξη μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμα νηστίσιμα πιάτα που χορταίνουν!

Πηγή: www.metrocashandcarry.gr