Οι ανοξείδωτες κατασκευές αποτελούν από τα σημαντικότερα μέρη του επαγγελματικού εξοπλισμού εστίασης, συμβάλλοντας στη λειτουργικότητα και την υγιεινή της κουζίνας. Το ανοξείδωτο ατσάλι θεωρείται από τα καλύτερα υλικά για την αποθήκευση και τον καθαρισμό των σκευών λόγω των ιδιοτήτων του, οπότε είναι κάτι που δεν πρέπει να λείπει από μια επαγγελματική κουζίνα.

Πώς, όμως, θα επιλέξετε ανοξείδωτες κατασκευές και για ποιες χρήσεις; Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε και μας τα εξηγούν οι ειδικοί στον επαγγελματικό εξοπλισμό από το Grill Market.

Τα πλεονεκτήματα των ανοξείδωτων κατασκευών

Σε πρώτη φάση, καλό είναι να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα των ανοξείδωτων κατασκευών, έτσι ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή και να μην προσανατολιστείτε σε κάποιο άλλο υλικό, το οποίο δεν θα είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σας.

Έτσι, το ανοξείδωτο ατσάλι σε κατασκευές, όπως οι λάντζες και τα ερμάρια, έχει τα εξής πολύ χρήσιμα χαρακτηριστικά:

  • Αντοχή: Δεν γρατζουνίζεται, δεν λεκιάζει και δεν σκουριάζει, οπότε καλύπτει τις απαιτητικές συνθήκες χρήσης σε μια επαγγελματική κουζίνα.
  • Υψηλή αισθητική: Μοντέρνο και καθαρό, το ανοξείδωτο ατσάλι προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους κουζίνας και σε πολλά διαφορετικά στυλ.
  • Εύκολος καθαρισμός: Ο καθαρισμός των επιφανειών από ανοξείδωτο ατσάλι είναι πολύ εύκολος, καθώς μπορεί να γίνει απλά με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Υγιεινή και αντιμικροβιακή προστασία: Το ανοξείδωτο ατσάλι δεν είναι απορροφητικό υλικό, όπως το ξύλο ή το πλαστικό. Έτσι, καθώς τα υπολείμματα τροφών απομακρύνονται άμεσα, η επιφάνεια παραμένει ελεύθερη από μικρόβια, εξασφαλίζοντας άριστη υγιεινή.

Είδη ανοξείδωτων κατασκευών στην επαγγελματική κουζίνα

Οι ανοξείδωτες κατασκευές βγαίνουν σε πολλά διαφορετικά είδη που επιτελούν διαφορετικές λειτουργίες στην επαγγελματική κουζίνα:

  • Ερμάρια: Τα ερμάρια λειτουργούν τόσο ως αποθηκευτικοί χώροι όσο και ως πάγκοι προετοιμασίας φαγητού.
  • Καρότσια μεταφοράς: Εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά των υλικών και των πιάτων.
  • Ποτηριέρες / πιατοθήκεςραφιέρες: Αποτελούν αξιόπιστες επιλογές αποθήκευσης, καθώς το ανοξείδωτο ατσάλι έχει υψηλή αντοχή στο βάρος, ενώ εγγυάται και την ασφαλή τοποθέτηση των σκευών, των ποτηριών και των πιατικών μακριά από τα μικρόβια.
  • Σταθμός εργασίας: Στον σταθμό εργασίας μπορεί κανείς να βρει όλα όσα χρειάζεται, για να παρασκευάσει ένα πιάτο ή ένα ποτό. Υπάρχει αποθηκευτικός χώρος, ψυχόμενος εφόσον χρειάζεται, ράφια και συρτάρια, νεροχύτης και λάντζα, καθώς και πάγκος εργασίας για την παρασκευή των υλικών.
  • Λάντζες: Οι λάντζες διευκολύνουν το πλύσιμο των σκευών και των υλικών και ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό των λεκανών τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από περισσότερα άτομα ταυτόχρονα.

Πάχος υλικού

Το πάχος του ανοξείδωτου ατσαλιού αποτυπώνει την ανθεκτικότητα της κατασκευής και είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά οποιασδήποτε ανοξείδωτης κατασκευής. Κάτω από 1,5 χιλιοστό χρησιμοποιείται μόνο σε λάντζες για ελαφριές εργασίες, όπως το πλύσιμο των χεριών, γιατί δεν μπορεί να αντέξει μεγάλο βάρος.

Από 1,5 χιλιοστό μέχρι 2 χιλιοστά, πρόκειται για μια προσιτή ανοξείδωτη κατασκευή που βρίσκεται κάπου στο μέσον ως προς την ανθεκτικότητά της και είναι κατάλληλη για τις περισσότερες εργασίες χωρίς τον κίνδυνο γρατζουνιών, χτυπημάτων κλπ. Έτσι, αυτόν τον τύπο ανοξείδωτου χάλυβα τον βλέπουμε συχνά στα ερμάρια και τους πάγκους εργασίας.

Πάνω από 2 χιλιοστά είναι η πιο στιβαρή και ανθεκτική κατασκευή που μπορεί να αντέξει μεγάλα βάρη. Έτσι, είναι απαραίτητο σε κατασκευές για αποθήκευση πιατικών και σκευών, αλλά και στις λάντζες, όπου γίνεται το πλύσιμο ογκωδών αντικειμένων.

Δείτε τη μεγάλη ποικιλία του Grill Market σε ανοξείδωτες κατασκευές όλων των ειδών σε μια μεγάλη γκάμα τιμών και τύπων, για να διαλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας.