Η πάπια Πεκίνου αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της παγκόσμιας γαστρονομίας προσφέροντας μοναδική γεύση, αλλά και εξίσου μοναδική ιστορία.

πάπια πεκίνου

Η ιστορία του περίφημου πιάτου ξεκινάει την εποχή της Δυναστείας Yuan. Ο ποιητής Yuan Mei έγραψε σε ένα βιβλίο μαγειρικής ότι για το πιάτο χρησιμοποιούν «μικρή σε ηλικία πάπια που γυρνάει πάνω στη φωτιά, μέσα στο φούρνο και ο ανώτατος επιθεωρητής της οικογένειας Fang είναι ειδικός στην προετοιμασία αυτού του πιάτου». Όταν το 1911 η Δυναστεία Qing κατέρρευσε, οι πρώην αυλικοί μάγειρες εισήγαγαν το πιάτο σε εστιατόρια που άνοιξαν στο Πεκίνο. Μέχρι τον 20 αιώνα, η πάπια Πεκίνου είχε ήδη καθιερωθεί ως εθνικό πιάτο της Κίνας και κατά συνέπεια ο κόσμος το ζητούσε τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Η διαδικασία προετοιμασίας του πιάτου είναι σχετικά χρονοβόρα. ενώ, πλέον, η ψητή πάπια μπορεί να σερβιριστεί με 400 διαφορετικούς τρόπους. Ωστόσο, παραδοσιακά στο πιάτο αυτό, η πάπια κόβεται από τον chef στο τραπέζι την ώρα του σερβιρίσματος και προσφέρεται κατά βάση το δέρμα της πάπιας με λίγο κρέας, σερβιρισμένο με αγγούρι, κρεμμύδι και σάλτσα από γλυκά φασόλια και συνδυάζονται με κομμένα ζυμαράκια.