Μπορεί η διατροφική αξία των ψαριών να είναι μεγάλη και ο κόσμος να τα καταναλώνει καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί.  Για να προστατευθούν όλα τα είδη των ψαριών, και να μην τεθούν υπό εξαφάνιση, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση όλων των ειδών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ψάρια

Όπως λένε, κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο, έτσι και πολλά ακόμα είδη ψαριών πρέπει να καταναλώνονται σε εποχές όπου δεν είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους.  Αν και η παροιμία, λοιπόν, λέει ότι η εποχή του κολιού είναι τον Αύγουστο, κάτι τέτοιο είναι εντελώς λάθος, και παράνομο, αφού αποτελεί την περίοδο αναπαραγωγής τους.

Τα ψάρια, επομένως, που επιτρέπονται να καταναλώνονται κατά τους θερινούς μήνες, σύμφωνα με τον κανονισμό αλιείας είναι τα εξής:

Ιούνιος: Σαρδέλα, Κολιός, Σκουμπρί, Μπακαλιάρος, Σαφρίδι, Αστακός, Γαρίδα, Γαύρο, Γόπα, Μελανούρι, Μπαρμπούνι, Μύδια, Ξιφίας, Ροφός, Τόνος, Φαγκρί, Σάλπα, Συναγρίδα.

Ιούλιος: Σαρδέλα, Γαύροι, Κολιός, Μπακαλιάρος, Αστακός, Γαρίδα, Γόπα, Μαγιάτικο, Μελανούρι, Μύδια, Ξιφίας, Σαφρίδι, Σκουμπρί, Τόνος, Ροφός, Σάλπα, Συναγρίδα.

Αύγουστος:  Σαρδέλα, Γαύροι, Κολιός, Σκουμπρί, Μπακαλιάρος, Γαρίδα, Αστακός, Γόπα, Μαγιάτικο, Μελανούρι, Ξιφίας, Σαφρίδι, Τόνος, Λούτσος, Σάλπα, Συναγρίδα.

Αυτά είναι τα βασικά είδη ψαριών που μπορούν να αλιευτούν και να καταναλωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Η ευθύνη, φυσικά, και βρίσκεται στους αλιείς, ωστόσο βαραίνει και τους επιχειρηματίες της εστίασης, και τέλος και στους ίδιους τους καταναλωτές, τόσο νομικά όσο και ηθικά. Κάθε εστιάτορας, οφείλει να ενημερώνεται για τους ισχύοντες κανονισμούς και νόμους. Άλλωστε, όπως συνηθίζουν να λένε οι γνώστες πρέπει να αφήνουμε τον “γόνο να γίνει γονιός”!