Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές πως να επιλέξετε κατάλληλο κρασί σε ένα εστιατόριο.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που επηρεάζουν το πως να επιλέξετε κατάλληλο κρασί σε ένα εστιατόριο είναι να μην συμβουλεύεστε τον σομελιέ. Για να καταλάβετε την αξία του σομελιέ, φανταστείτε ότι έχετε πλημμυρίσει και αντί να φωνάξετε έναν επαγγελματία υδραυλικό, να προσπαθήσετε να λύσετε μόνοι σας το πρόβλημα.

Γι’ αυτό, αν υπάρχει σομελιέ, συμβουλευτείτε τον. Υπάρχουν πολλά οφέλη από αυτή την κίνηση. Πρώτα απ ‘όλα, γνωρίζουν τα συστατικά του φαγητού στο μενού και πόσο καλά συνεργάζονται με τα κρασιά στη λίστα τους.

Σε τελική ανάλυση, χρειάστηκε πολύς χρόνος για την κατασκευή αυτής της λίστας και τον συσχετισμό με τον τύπο φαγητού που σερβίρουν. Επίσης, οι σομελιέ ή οι σερβιτόροι μπορούν να σας ενημερώσουν για την ιστορία και την προσωπικότητα του καθώς επίσης και για το ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος του κρασιού. Ακόμη σας βοηθήσουν να δοκιμάσετε ένα ασυνήθιστο κρασί, που θα κάνουν την εμπειρία του φαγητού σας ακόμα πιο συναρπαστική.

Όμως, είτε πάρετε βοήθεια από έναν σομελιέ είτε όχι, όταν εξετάζετε τη λίστα κρασιών, θα πρέπει να το προσαρμόστε με το φαγητό σας. Εάν αυτό είναι αδύνατο λόγω των διαφορετικών επιλογών στο φαγητό, δοκιμάστε να παραγγείλετε ένα ποτήρι και όχι ολόκληρο το μπουκάλι.

Εάν βρεθείτε σε ένα μαγαζί που δεν υπάρχει σομελιέ τότε παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές συμβουλές για το πως να επιλέξετε το κατάλληλο κρασί σε ένα εστιατόριο.

  1. Βρείτε έναν σύνδεσμο μεταξύ της γεύσης, της υφής ή της έντασης του κρασιού, με αυτό του φαγητού. Τα ψάρια για παράδειγμα συνήθως είναι ένα πολύ ελαφρύ πιάτο, άρα του ταιριάζουν ελαφριά λευκά κρασιά. Παρομοίως, ένα πλούσιο χειμερινό στιφάδο θα καθίσει τέλεια με ένα πλούσιο, ταννικό και γεμάτο κόκκινο κρασί.
  2. Αν επιλέξετε μια πικάντικη κουζίνα, το γεύμα μπορεί να γίνει μια κόλαση αν επιλέξτε λάθος κρασί. Ένα φρουτώδες κρασί, με ένα άγγιγμα γλυκύτητας θα εξομαλύνει τις καυτερές γεύσεις. Τα βαριά δρύινα και ταννικά κρασιά είναι ίσως η χειρότερη επιλογή όταν συνδυάζονται με τσίλι ή υπερβολικά πικάντικα τρόφιμα. Οι τανίνες στεγνώνουν το εσωτερικό του στόματός σας και σας εκθέτουν στις έντονες αυτές γεύσεις.
  3. Εάν το πιάτο σας βασίζεται σε μια άσπρη σάλτσα, βρείτε ένα αρκετά όξινο κρασί. Η οξύτητα στο κρασί κόβει τη λιπαρότητα του πιάτου και έτσι μπορεί να δημιουργήσει μια ισορροπία.

Δοκιμάστε το κρασί όταν σας προσφέρεται

Κάτι άλλο που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι να δοκιμάζετε το κρασί όταν προσφέρεται. Ξέρω ότι μερικοί από εσάς θα νιώσετε άβολα στη σκέψη ότι πρέπει να δοκιμάσετε το κρασί όταν σας προσφέρεται στο εστιατόριο. Πολλοί πιθανώς πιστεύετε ότι το να κάνετε κάτι τέτοιο θα σας κάνει να μοιάζετε με σνομπ. Θυμηθείτε αυτό, δεν σας προσφέρεται το κρασί για να πείτε αν σας αρέσει, αυτή είναι η ευκαιρία σας να ξεχωρίσετε τα κρασιά με βάση αν σας αρέσουν ή όχι.

Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε λίγο αβέβαιοι για την ανίχνευση ελαττωματικού κρασιού, είναι απολύτως αποδεκτό να ρωτήσετε τον σερβιτόρο να αξιολογήσει το κρασί για εσάς. Μην ντρέπεστε, είναι δουλειά τους να φροντίζουν την εμπειρία του κρασιού σας. Εάν το κρασί είναι ελαττωματικό, απορρίψτε το και παραγγείλετε άλλο ή επιλέξτε εντελώς ένα νέο κρασί.

Πολλά κρασιά σε ακριβά εστιατόρια σερβίρονται πλέον σε μπουκάλια με βιδωτό πώμα. Αυτή η απλή πρακτική εξαλείφει σχεδόν τυχόν ελαττωματικά κρασιά, προσφέροντας μια τέλεια εμπειρία κρασιού κάθε φορά.

Ως τελευταία συμβουλή είναι να ξεκινήστε με ένα απεριτίφ. Ένα ποτό πριν το δείπνο έχει νόημα, είτε το πιστεύετε είτε όχι. Θα πρέπει να είναι σχετικά «στεγνό», ώστε να προετοιμάζει τον ουρανίσκο σας για το φανταστικό γεύμα που σας περιμένει.

Επομένως, μια καλή επιλογή θα ήταν μια βότκα ή ένα gin. Έτσι αν θέλετε να παίξετε με τους κανόνες, μην παραγγείλετε αυτό το γλυκό κοκτέιλ που ίσως να λαχταράτε. Πιείτε το καλύτερα κάποια άλλη στιγμή, ίσως μετά το φαγητό σας.

Πηγή: wineoutlet.gr – Ενημέρωση για τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά και online αγορά