Τα ρόδια είναι από τα πιο νόστιμα και ευεργετικά για την υγεία φρούτα, που επιλέγουν πολλοί επαγγελματίες, είτε στην γαστρονομία, είτε στην τέχνη του ποτού. Η ροδιά, ή διαφορετικά «Πουνική η ροιά» ή Ροιά η κοινή, είναι ένα φυτό του γένους πουνική (Punica). Το φυτό της ροδιάς καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς, από τους οποίους παρασκευάζονται ποτά ή σιρόπια, π.χ. γρεναδίνη (το ισπανικό της όνομα είναι «γρανάδα»), αναψυκτικά ή λικέρ, ή ακόμα και καλλυντικά. Η καλλιέργεια των ροδιών πραγματοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο και ευδοκιμεί κυρίως σε θερμές περιοχές, νησιά και πεδιάδες. Ωστόσο, ιστορικά φαίνεται η καταγωγή της να είναι από την Περσία. Το φυτό είναι ένας θάμνος, φυλλοβόλος και ακανθώδης, που μπορεί να φτάσει σε ύψος το 1 με 1,5 μέτρο. Σπανιότερα φτάνει σε μεγέθη ενός μικρού δέντρου χωρίς όμως να ξεπερνά ποτέ τα 5 μέτρα. Οι ροδιές διαχωρίζονται σε επιμέρους κατηγορίες ανάλογα, φυσικά, με το είδος και την ποιότητα του καρπού τους. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι οι οξύκαρπες, που προσφέρουν ξινά ρόδια, και οι γλυκόκαρπες, που δημιουργούν πιο γλυκούς καρπούς. Τα ρόδια ωριμάζουν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και η συγκομιδή, στις περισσότερες περιοχές, ξεκινά πριν τις βροχές. Οι καρποί αυτοί αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξηρό περιβάλλον, ενώ θεωρείται ένα κατά κόρον εορταστικό φρούτο. Την Πρωτοχρονιά, μάλιστα, είναι αυτό που θα «καθορίσει» την τύχη του σπιτιού για το επόμενο έτος. Επίσης, σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα την πρακτική σπασίματος ροδιού την ακολουθούν και στους γάμους ως σύμβολο καλοτυχίας.

Διατροφική Αξία

Ρόδι ή αλλιώς κόκκινος θησαυρός ή ο -κατά τον Ιπποκράτη- θαυματουργός καρπός, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως βασιλιάς της διατροφής μιας και διαθέτει και “στέμμα”. Όσους σπόρους έχει ένα ρόδι τόσα θα μπορούσαν να είναι και τα οφέλη του. Η διατροφική αξία ενός ροδιού είναι μεγάλη καθώς, ένα μέσο ρόδι, περίπου 280γρ., προσφέρει 234 θερμίδες, μόλις 3,3γρ. πρωτεΐνης, 52,73γρ. υδατανθράκων και θρεπτικά στοιχεία όπως: ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο και βιταμίνες C, E και K.

Διαχείριση και Αποθήκευση

Τα ρόδια, είτε ξινά, είτε γλυκά / ημίγλυκα απαιτούν συγκεκριμένες πρακτικές διαχείρισης, ενώ προσφέρουν εξίσου σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τη γεύση των ροδιών, κατά την επιλογή και αγορά, θα πρέπει να επιλέξετε εκείνα που είναι βαρύτερα με γυαλισμένη και σφιχτή φλούδα. Φυσικά, τα ρόδια που έχουν χάσει την «σφριγηλότητά» τους είναι ασφαλή να καταναλωθούν, ωστόσο έχουν αρχίσει να χάνουν μερικά θρεπτικά συστατικά. Η διαδικασία καθαρίσματος των ροδιών είναι χρονοβόρα, χωρίς ωστόσο δυσκολία. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το μέρος του κοτσανιού, κόβοντάς το κυκλικά και στη συνέχεια να χαράξετε μερικά σημεία προς την κάτω μεριά του φρούτου. Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία με το να καθαρίζετε ένα πορτοκάλι.Όσον αφορά στην αποθήκευση των καρπών αυτών υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές. Τα ρόδια μπορείτε να τα διατηρήσετε για πολλές ημέρες σε σκοτεινό μέ-ρος και εκτός ψυγείου. Αν χρονικά επιθυμείτε περισσότερη διάρκεια ζωής, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στο χαμηλότερο σημείο του ψυγείου σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε το εσωτερικό των φρούτων στην κατάψυξη, κατά προτίμηση σε σκεύος, που κλείνει αεροστεγώς. Πέρα από την απλή τους αποθήκευση, ως επαγγελματίες της εστίασης, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τους καρπούς αυτούς παίρνοντας το χυμό τους, είτε στύβοντας, είτε συνθλίβοντας το ρόδι. Ο χυμός αυτός μπορεί να δημιουργήσει σάλτσες, αναψυκτικά, σιρόπια, λικέρ και ποτά.

Το ρόδι με την ιδιαίτερή του γεύση, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτο από τους σεφ και από τους bartenders, καθώς είναι ένα φρούτο που συνδυάζεται εύκολα με άλλα υλικά.

Άρθρο από το τεύχος “Χειμώνας 2021-2022” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/food-drink-trends/cabare-magazine-winter2021