Το σουτζούκι και ο παστουρμάς ενδείκνυνται για τον χειμώνα, αφού δημιουργούν πικάντικες γεύσεις και η ενσωμάτωσή τους κάνει το φαγητό βαρύ. Οι λάτρεις των πικάντικων γεύσεων, σίγουρα, τις κρύες μέρες, θα προτιμήσουν ένα ορεκτικό ή ένα πιάτο με σουτζούκι ή παστουρμά.

παστουρμάς σουτζούκι

Με λίγα λόγια, πρόκειται για πιάτα που συνδυάζονται με πολύ κρασί και είναι ό,τι πρέπει για τα λιγότερο gourmet menu. Ακόμη, αποτελούν τον πλέον ιδανικό τρόπο για να δώσει κανείς λίγη από την γεύση της Κωνσταντινούπολης στο εστιατόριό του.

Πολλές ιδέες μπορούν να προκύψουν με το σουτζούκι ως κύριο υλικό, και κυρίως πολλά ορεκτικά που μπορούν να λειτουργήσουν ως πικάντικοι μεζέδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει ένα «μπουγιουρντί με σουτζούκι» σερβιρισμένο μέσα σε πήλινο σκεύος, ή πιο αναλυτικά, τυρί φέτα, με λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας, πιπεριά, πάπρικα, ελαιόλαδο και λεπτοκομμένο σουτζούκι στο τελείωμα, ψημένο στον φούρνο. Μια ακόμη εξαιρετική ιδέα, είναι να τεμαχίσετε το σουτζούκι και να το περάσετε σε ξύλινο σουβλάκι, το οποίο και θα ψήσετε στη σχάρα και θα σερβίρετε με αλάδωτη πίτα και λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας. Τέλος, το σουτζούκι ταιριάζει υπέροχα με αυγά. Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι ιδανική η χρήση βουτύρου για το τηγάνισμα αφού απογειώνει την ήδη εντυπωσιακή γεύση.

Όσον αφορά τον παστουρμά αποτελεί, χωρίς υπερβολή, έναν μοναδικό γαστρονομικό καμβά, που άλλοι τον λατρεύουν και άλλοι τον μισούν. Η φαντασία εδώ είναι το κλειδί για μοναδικές γεύσεις. Η παστουρμαδόπιτα βρίσκετε στην κορυφή της πυραμίδας, με κίτρινα τυριά και φέτες ντομάτας. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα είναι τα πουγκάκια με φύλλο κρούστας που θα γεμίζονται από ψιλοκομμένο παστουρμά, τυριά και πιπεριά. Αυτά μπορούν είτε να ψηθούν είτε να τηγανιστούν. Τέλος, μια απλή μακαρονάδα με χειροποίητα κοφτά μακαρόνια, τσιγαρισμένα σε βούτυρο, με μυζήθρα και παστουρμά είναι μια πρόταση για κυρίως πιάτο με πρωταγωνιστή τον παστουρμά, που υπόσχεται να κλέψει την παράσταση.

1η δημοσίευση: 9 Ιανουαρίου, 2019