Στραπατσάδα ή Καγιανάς ονομάζεται το πιάτο το οποίο δημιουργείται  από ντομάτα, φέτα, αυγά, αλλά και πολλή αγάπη. Μοιάζει με την ομελέτα, αλλά στην στραπατσάδα είναι χαρακτηριστική η χρήση της ντομάτας και της φέτας. Συναντάται κυρίως στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη όπου είναι εξαιρετικά δημοφιλής το καλοκαίρι. Το όνομα της το πήρε απο την ιταλική λέξη strapazzare που σημαίνει κακομεταχειρίζομαι, κόβω μικρά κομματάκια.

στραπατσάδα

Η στραπατσάδα, ακόμη, λόγω της υφής της σε πολλές περιοχές συναντάται και ως «σφουγγάτο», ενώ πλέον το αγαπημένο φαγητό του καλοκαιριού αλλά και του Σεπτέμβρη, δέχεται πολλές παραλλαγές από τα δημιουργικά γαστρονομικά πνεύματα.

Πλεόν πέραν των κλασικών συνταγών που περιλαμβάνουν μόνο ντομάτα, αυγά, φέτα, και ενδεχομένως μπαχαρικά, η γαστρονομία δεν αφήνει ανέπαφη καμία συνταγή. Οι εναλλακτικές είναι πολλές:

Στραπατσάδα με με κολοκυθάκια και γραβιέρα, εναλλακτική στραπατσάδα με ψητό αυγό στο φούρνο και ντομάτα, στραπατσάδα με σπανάκι και τυρί, όποια κι αν είναι τα υλικά η νοστιμιά παραμένει. Μπορούν ακόμη, να προστεθούν υλικά όπως: κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, πιπεριά, φινόκιο, καρότο, χόρτα, όλα ψιλοκομμένα, μυρωδικά όπως βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανός, τυρί όπως φέτα σε κυβάκια ή τριμμένη, ανθότυρο, μανούρι, κατίκι Δομοκού και άλλα ελληνικά λευκά, όξινα τυριά.

Μια βασική αναλογία, ωστόσο, για το τέλειο αποτέλεσμα είναι: 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες – 8 αυγά – αλατοπίπερο.
Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, τις στύβουμε καλά με το χέρι για να απομακρύνουμε τα περισσότερα υγρά και τα σπόρια τους και τις τρίβουμε στον τρίφτη ή τις κόβουμε σε μέτρια ή ψιλά καρέ. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα ευρύχωρο σκεύος σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι η σάλτσα να στεγνώσει. Ετσι δεν θα αφήσει υγρά μετά το μαγείρεμα του καγιανά. Ιδανικά, η διαδικασία δεν πρέπει να πάρει πάνω από 8 – 10 λεπτά, για να μείνει ζωντανή η γεύση της ντομάτας. Προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα. Ψήνουμε για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε μέχρι να γίνουν τα αυγά καταπώς μας αρέσουν: άλλοι προτιμούν τη στραπατσάδα πιο ζουμερή, άλλοι πιο σφιχτή.