Από το κάπνισμα ενός ψαριού σε γλάστρα, μέχρι τη χρήση γαρνιτούρας ως προσάναμμα, έχουμε τις καλύτερες συμβουλές, για να βελτιώσεις τις ικανότητές σου στο ψήσιμο.

Μπορεί, ενδεχομένως, πολλά υλικά ενός φαγητού, να πρέπει να διαχειρίζονται με άλλους τρόπους, για να διατηρούν κάποια από τα θρεπτικά τους στοιχεία, ωστόσο το ψήσιμο είναι μια τεχνική, που αν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί να τα απογειώσει στην στιγμή. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχει μεγάλη σημασία, το ψήσιμο να γίνεται σωστά, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ιδανικό και φυσικά απολαυστικό για όποιον είναι τυχερός να δοκιμάσει.

Για να γίνεις, λοιπόν, καλύτερος σε αυτήν την τεχνική, παρακάτω παρουσιάζονται μερικές συμβουλές, που θα βελτιώσουν τις ικανότητές σου αισθητά, πολύ απλά και εύκολα.

1. Μαγιονέζα. Για να μπορέσεις να κάνεις το δέρμα από το κοτόπουλο τραγανό ή το κρέας, γενικότερα, πιο ζουμερό, βάλε λίγη -σε καμία περίπτωση μην το παρακάνεις- μαγιονέζα κάτω από το δέρμα, πριν αρχίσεις το ψήσιμο στη σχάρα. Επιπλέον, μπορείς, αντί για τη μαγιονέζα, να βάλεις ένα μείγμα από βούτυρο, σκόρδο και πολλά βότανα.

2. Γεύση και στα κάρβουνα. Για να αποκτήσει το κρέας σου αυτήν την μοναδική καπνιστή γεύση σε μικρό χρονικό διάστημα, χρησιμοποίησε ένα μπουκαλάκι σπρέι γεμάτο με φυστικέλαιο και ψέκασε τα κάρβουνα αμέσως μόλις βάλεις το κρέας πάνω στη σχάρα. Αυτή η τεχνική δίνει πολύ πιο έντονη γεύση.

3. Κρεμμύδι και όχι λεμόνι για καθάρισμα. Για να μπορέσεις να αποθηκεύσεις τη σχάρα μετά την χρήση της, χρησιμοποίησε μισό κόκκινο κρεμμύδι για να την καθαρίσεις. Το κρεμμύδι βοηθά να καθαριστεί ακόμα και το πιο μικρό ψίχουλο, που η βούρτσα δεν μπορεί να βγάλει. Επιπλέον προσθέτει και μια γεύση καραμελωμένου κρεμμυδιού.

4. Προστάτευσε τα κόκκαλα. Όταν καις το κόκκαλο της λαχταριστής μπριζόλας, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Το κόκκαλο συνήθως γίνεται μαύρο και αφήνει και αίσθηση πίκρας στο στόμα. Ακόμη, το κόκκαλο αν ψηθεί πιθανότατα να σπάσει και να μην είναι πρακτικό κατά τη διάρκεια του γεύματος. Επομένως, τύλιξε τα κόκκαλα με αλουμινόχαρτο, και βγάλε το λίγο πριν το τέλος του ψησίματος για να πάρει μόνο λίγο χρώμα.

5. Μην πετάς τα υπολείμματα των λαχανικών. Όλες τις φλούδες που βγαίνουν από τα διάφορα λαχανικά μπορείς να τις εκμεταλλευτείς, ρίχνοντάς τις στη φωτιά και στα κάρβουνα, ώστε να προσθέσεις μια ακόμα καπνιστή γεύση αλλά και άρωμα, ό,τι κι αν ψήνεις.

6. Μην επιδιώκεις τις τέλειες γραμμές. Όταν μπαίνεις στη διαδικασία για ψήσιμο μιας μπριζόλας ή οποιουδήποτε άλλου κομματιού κρέατος, προσπάθησε να μην σε νοιάζει τόσο πολύ το σημάδι, που θα αφήσουν οι σχάρες, γιατί αν επιδιώξεις το τέλειο αυτό σημάδι, πιθανότατα το κρέας δεν θα έχει το τέλειο ψήσιμο. Αντιθέτως, γύριζε το κρέας σου συχνά για το ιδανικό ψήσιμο- είναι ένας ακόμη μύθος το να μην γυρίζεις πολύ συχνά το κρέας. Κι αν θες πολύ αυτό το σημάδι άφησέ το ελάχιστα παραπάνω στο τέλος.