Καλιτσούνια και Ξεροτήγανα! Τα Κρητικά γλυκά που έχουν τρελάνει κόσμο! Πρώτα σας έχω την σπιτική συνταγή για Καλιτσούνια της αγαπημένης μου θείας Μαίρης στην Κρήτη και από κάτω τα Ξεροτήγανα!

Καλιτσούνια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ

  • 1 βιτάμ (ή αν δεν έχετε, μισό ποτήρι ελαιόλαδό και μισό αραβοσιτέλαιο)
  • 1 φλυτζάνι γάλα
  • 1 ½ φλ ζάχαρη καστανή
  • 4 αυγά
  • 5 κιλό αλεύρι Φαρίνα

Γέμιση:

  • 2 κγ Κανέλα
  • γάλα (οσο χρειαστεί να μαλακώσει το μείγμα μας)
  • 2 κιλά μυζήθρα
  • 5 φύλλα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ

  1. Ετοιμάζουμε την ζύμη μας. Με ένα μίξερ χεριού, χτυπάμε το βιτάμ με την ζάχαρη και ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά μας. Μόλις ανακατευτούν, ρίχνουμε το γάλα και στο τέλος σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Όταν έχετε ρίξει την μία Φαρίνα, συνεχίστε το ανακάτεμα με το χέρι μέχρι να γίνει ζυμάρι. Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  2. Φτιάξτε την γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτετε γάλα για να γίνει το μείγμα μαλακό, όχι νερουλό. Σταθερό και μαλακό! Βάλτε το στο ψυγείο και ξεκινήστε να ανοιγετε την ζύμη σας. Χωρίστε την σε 2 κομμάτια για πιο εύκολο άνοιγμα.
  3. Αλευρώνουμε λοιπόν τον πάγκο ελαφρά και ανοίγουμε την μας ζύμη λεπτή, περίπου 1.5 εκατοστό. Με ένα φαρδύ ποτήρι, σχηματίζουμε κύκλους και αφαιρούμε την περίσσια ζύμη για να την ανοίξουμε πάλι μετά. Βάζουμε την γέμιση, 2 κουταλιές της σούπας στην μέση, και διπλώνουμε προς τα μέσα την ζύμη, αφήνοντας ένα παραθυράκι. Δηλαδή, να μην σκεπαστεί τελείως η γέμιση.
  4. Τσιμπάμε περιμετρικά την ζύμη στο πάνω μέρος για να δημιουργήσουμε λυχναράκια! Σπάμε ένα αυγό και το χτυπάμε καλά και γλασάρουμε τα καλιτσούνια πριν μπουν στον φούρνο.
  5. Ψήστε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά η μέχρι να πάρουν χρώμα. Φροντίστε να είναι από κάτω ψημένα πριν τα βγάλετε. Αν δεν έχουν ροδίσει από κάτω, αφήστε τα αλλά 5 λεπτά στην κάτω εστία στους 200! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

 

Ξεροτήγανα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 1 φλιτζανάκι καφέ γάλα
  • σουσάμι (προαιρετικά)
  • νερό
  • ½ φλιτζανάκι τσικουδιά
  • λάδι (για το τηγάνισμα),
  • κανέλα
  • αμύγδαλο τριμμένο για σερβίρισμα

Για το σιρόπι:

  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ

  1. Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη με λίγο νερό, το αυγό, το γάλα και την τσικουδιά και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα. Κατόπιν ανοίγουμε πάρα πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε λουρίδες φάρδους 2-4 εκατοστών, το διπλώνουμε σε διάφορα σχέδια και το τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι, προσέχοντας όμως να μην κοκκινίσει αλλά να διατηρήσει το ξανθό του χρώμα.
  2. Τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Κατόπιν, φτιάχνουμε το σιρόπι (για 10-15 ξεροτήγανα)
  3. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά έως ότου δέσει.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει. Μετά ρίχνουμε ένα-ένα τα ξεροτήγανα μέσα στο σιρόπι για 1-2 λεπτά, τα τραβάμε έξω, τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ψιλοκομμένα και κανέλα. Το λάδι πρέπει να είναι μπόλικο ώστε τα ξεροτήγανα να κολυμπάνε σ’αυτό.

about-img-298x300
Συνταγή από το: GREEK MAMA CHEF

Είμαι η Μαριαλένα και είμαι από την Κρήτη & την όμορφη Θεσσαλονίκη όπου και ζω. Το Greekmamachef είναι η λαχταριστή μου ασχολία. Ελπίζω να σας αρέσουν οι συνταγές μου!