IMG_20160426_074520_448-750x750

Το ιμάμ μπαϊλντί είναι συνταγή της τουρκικής κουζίνας το οποίο επίσης παρασκευάζεται στην Ελληνική, στη Βουλγαρική και την Αλβανική κουζίνα. Το όνομά του σημαίνει «ο Ιμάμης μπαΐλντισε (λιποθύμησε)» επειδή, σύμφωνα με το μύθο, ένας ιμάμης που το δοκίμασε για πρώτη φορά, έχασε τις αισθήσεις του.

ΥΛΙΚΑ

  • 7 κρεμμύδια μεγάλα
  • 7 μελιτζάνες μέτριες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι
  • σάλτσα ντομάτας 3κ σούπας η ντοματινια ψιλοκομμένα φρέσκα
  • Μαιντανό
  • 3 σκελίδες σκόρδο μεγάλες
  • Τριμμένη Φέτα
  • Ροδέλες από 2 ντομάτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινήστε κόβοντας τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες. Χαράξτε τις κάθετα και βάλτε τις στον φούρνο να ψηθούν στους 180 στον αέρα! Μίση ώρα περίπου θέλουν. Όταν τις τρυπήσετε με ένα πιρούνι και εισχωρήσει μέσα τελείως θα ξέρετε ότι είναι έτοιμες.

 

  1. Όση ωρα ψήνονται οι μελιτζάνες, ετοιμάστε την γέμιση.

 

  1. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και σωτάρετε για 2 λεπτά. Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το κρεμμύδι να σιγοψηθεί λίγο παραπάνω.

 

  1. Ρίξτε την σάλτσα ντομάτας, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τις σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένες και αυτές) αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί!

 

  1. Βάλτε τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο ταψί και ανοίξτε τις στην μέση. Τις αλατίζουμε και τις λαδώνουμε εσωτερικά. Γεμίστε μέχρι την μέση, βάλτε λίγη τριμμένη φέτα και συμπληρώστε από πάνω το γέμισμα. Αν περισσέψει γέμιση, ρίξτε την πάνω από όλο το φαγητό. Σκεπάστε όλες τις μελιτζάνες με λεπτἐς ροδέλες ντομάτας, ρίξτε ελάχιστο αλάτι πάνω από την ντομάτα και ραντίστε με ελαιόλαδο όλο το ταψί. Ψήστε σκεπασμένες στους 180 στον αέρα για μισή ώρα και μετά ξεσκεπάστε μέχρι να εξατμιστεί το ζουμί και να μείνουν μόνο με το λαδάκι τους. Σερβίρετε με τριμμένη φέτα σε θερμοκρασία δωματίου.

about-img-298x300
Συνταγή από το: GREEK MAMA CHEF

Είμαι η Μαριαλένα και είμαι από την Κρήτη & την όμορφη Θεσσαλονίκη όπου και ζω. Το Greekmamachef είναι η λαχταριστή μου ασχολία. Ελπίζω να σας αρέσουν οι συνταγές μου!