Ελέγξτε οποιαδήποτε ετικέτα για σάλτσα, παγωτό ή ψωμί που αγοράσατε από το κατάστημα και οι πιθανότητες είναι ότι η ξανθάνη αναφέρεται ως ένα από τα συστατικά. Αυτό το συστατικό με βάση το καλαμπόκι, χωρίς γεύση, χρησιμοποιείται για να σταθεροποιήσει τα τρόφιμα και να τους δώσει μεγαλύτερη “σταθερότητα”. Χρησιμοποιείται επίσης στο μαγείρεμα και το ψήσιμο στο σπίτι, η ξανθάνη δρα για να πυκνώσει τις σάλτσες, να δέσει τα κρεμώδη υγρά και να δημιουργήσει ψωμί χωρίς γλουτένη.

Τι είναι η Ξανθάνη;

Η Ξανθάνη είναι ένα δημοφιλές πρόσθετο τροφίμων που λειτουργεί ως πυκνωτικό και σταθεροποιητικό προϊόν. Κατασκευασμένη από καλαμπόκι, η Ξανθάνη παράγεται όταν η σακχαρόζη, η λακτόζη ή η γλυκόζη ζυμώνονται από βακτήρια, δημιουργώντας μια κολλώδη ουσία. Αυτό το μείγμα αφυδατώνεται και αλέθεται σε σκόνη, και έτσι χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Από μαγιονέζα έως κατεψυγμένες γεύσεις έως το γιαούρτι, η Ξανθάνη είναι το βασικό συστατικό στα περισσότερα τρόφιμα. Είναι ένα πυκνωτικό φιλικό προς τη δίαιτα κετό και καθώς μπορεί να κάνει το υγρό ελαστικό και κολλώδες, χρησιμοποιείται συχνά σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη για να δώσει στα ψωμιά την υφή που θα είχαν εάν περιείχαν γλουτένη.

Η Ξανθάνη ανακαλύφθηκε από την Άλεν Ρόζαλιντ Τζάνες και την ομάδα της στο Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Χρησιμοποιήθηκε για τη σταθεροποίηση των τροφίμων καθώς και ως συνδετικό συστατικό σε πολλά άλλα μη βρώσιμα είδη. Από την πλευρά των τροφίμων, η Ξανθάνη εισήχθη για πρώτη φορά στην εμπορική παραγωγή με την εμπορική ονομασία Kelzan και έλαβε έγκριση και αποδοχή από τον FDA στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τις ευρωπαϊκές αγορές έως το 1968.

Χρήση Ξανθάνης

Ένα μικρό κομμάτι άσπρης και άοσμης ξανθάνης μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη σταθεροποίηση ζεστών και κρύων σαλτσών, να πυκνώσει και να δώσει στο ψωμί χωρίς γλουτένη το σωστό “σώμα”. Σε γενικές γραμμές, η ξανθάνη είναι μια vegan τροφή, καθώς παρασκευάζεται κυρίως από σάκχαρα καλαμποκιού και μερικές φορές ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Συχνά περιλαμβάνεται σε vegan συνταγές ως συνδετικό (όπου συνήθως θα περιλαμβανόταν το αυγό). Ωστόσο, μπορεί να παρασκευαστεί με γαλακτοκομικά σάκχαρα, αλλά η χρήση γαλακτοκομικών για την παρασκευή αυτού του πρόσθετου τροφίμων δεν είναι συνηθισμένη πρακτική, ειδικά όσον αφορά μεγάλες εταιρείες και μεγάλες μάρκες.

Πώς να μαγειρέψετε με Ξανθάνη

Όταν χρησιμοποιείτε ξανθάνη σε συνταγές (εκτός από το ψωμί), είναι καλύτερο να την ενσωματώνετε αργά στο υγρό, κατά προτίμηση με ένα μπλέντερ για να διατηρείτε τα συστατικά σε κίνηση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση τυχόν πηκτωμάτων που σχηματίζονται και να δώσει στο φαγητό μια πιο απαλή υφή.

Χρησιμοποιήστε 1/8 κουταλάκι του γλυκού ανά φλιτζάνι υγρό και συνδυάστε τα στο μπλέντερ. Δεν συνιστάται η ανάμειξη με το χέρι αφού η ξανθάνη αρχίζει αμέσως να δεσμεύεται και μπορεί να σχηματίσει σβόλους. Δεν απαιτείται προηγούμενη θέρμανση ή ψύξη για να προκαλέσει την αντίδραση γέλης.

Μια δημοφιλής εναλλακτική λύση της ξανθάνης είναι το άμυλο καλαμποκιού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο. Το άμυλο καλαμποκιού είναι η πιο εύκολη και φθηνότερη επιλογή. Ωστόσο, δεν έχει εγκριθεί για τη δίαιτα κετο.

Αποθήκευση

Αποθηκεύστε την ξανθάνη σε σφραγισμένο δοχείο μακριά από θερμότητα ή υγρασία. Μπορεί να διατηρηθεί στο ντουλάπι ή οπουδήποτε μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Η διατήρηση σε δροσερό, όχι πολύ ζεστό σημείο θα βοηθήσει επίσης στην παράταση της διάρκειας ζωής του.

Πηγή: thespruceeats.com