Ristretto σημαίνει «αυστηρός» στα ιταλικά. Ωστόσο, όταν μιλάμε για καφέ αναφερόμαστε σε μια (αυστηρά) μικρή δοσολογία, που αναφέρεται μόνο στα πρώτα ml μιας πλήρους δόσης espresso, που ρίχνει ο barista.

O ristretto φτιάχνεται από τον ίδιο καφέ, που χρησιμοποιείται για τις ολόκληρες δόσεις espresso, αλλά με εκχύλιση λιγότερου ζεστού νερού. Το αποτέλεσμα είναι μια μικρότερη, πιο πλούσια και γεμάτη δόση καφέ με πιο γλυκό και έντονο άρωμα.

Η εκχύλιση είναι ο λόγος που μια ανεπαίσθητη αλλαγή στην τεχνική κάνει μια τόσο σημαντική διαφορά στη γεύση και την υφή του καφέ. Οι δόσεις ristretto περιέχουν ένα πιο γεμάτο και πιο γλυκό καφέ σε σχέση με τις ολόκληρες δόσεις espresso.

 

ΓΝΩΡΙZEΤΕ ΟΤΙ…

Άλλος ένας τύπος δόσης espresso είναι ο lungo, που στα ιταλικά σημαίνει μακρύς. Ο barista δημιουργεί έναν καφέ lungo ή «μεγαλύτερη δόση» καφέ αφήνοντας να περάσει περισσότερο ζεστό νερό από την μηχανή του espresso. Ο καφές lungo δεν είναι τόσο δυνατός όσο ο παραδοσιακός espresso ή ο ristretto. Ωστόσο, ο μεγαλύτερο χρόνος εκχύλισης απελευθερώνει περισσότερα αρώματα και δίνει μια λιγότερο γλυκιά γεύση.

 

Πηγή: nowbrewing-starbucks.blogspot.gr