Η τρούφα είναι ένα είδος μανιταριού, εξαιρετικά δυσεύρετο,  αλλά εξίσου σημαντικό για μια κουζίνα εστιατορίου. Η τρούφα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αφού διαθέτει πολύ έντονο άρωμα και γεύση. Αυτό το υλικό, πράγμα απόλυτα φυσικό, απογειώνει κάθε πιάτο και ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

 

τρούφα

Το είδος μανιταριών, στο οποίο ανήκει και η τρούφα, φύεται περίπου 5 με 30 εκατοστά κάτω από τη γη, κοντά σε ρίζες αιωνόβιων δέντρων. Επομένως, είναι δύσκολη η περισυλλογή του από ανθρώπους και γι’ αυτό απαιτείται η βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων και των συνοδών του, που ονομάζονται τρουφοσυλλέκτες.

Η τρούφα διαφοροποιείται ανάλογα με το χρώμα της, συνήθως μαύρο και σπανιότερα λευκό, την προέλευσή της και την εποχή της ανάπτυξής της. Αυτές οι διαφοροποιήσεις είναι που αιτιολογούν τις διαφορές στην τιμή της, με αυτήν να ξεκινά περίπου από τα 500 ευρώ το κιλό και να φτάνει πολύ εύκολα τις 5.000 ευρώ.

Η τιμή της φυσικά είναι απαγορευτική για μικρά εστιατόρια, ωστόσο υπάρχουν πολλά και διάφορα τυποποιημένα προϊόντα άγριας ή καλλιεργούμενης τρούφας σε ελκυστικές τιμές. 

Τα προϊόντα που παράγονται από την τρούφα είναι το λάδι, το βούτυρο, το αλάτι, οι σάλτσες, το μπαλσάμικο τρούφας, τα αποξηραμένα κομμάτια της και τα φρέσκα ψιλοκομμένα κομματάκια σε βάζο. 

Μπορείτε να προσθέσετε τα προϊόντα της τρούφας σε διάφορα πιάτα δίνοντάς τους άλλη γεύση και άρωμα.  Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα ώστε να μην καλύψει η τρούφα τα υπόλοιπα στοιχεία του πιάτου με την έντονη ταυτότητά της. Είναι ιδανική για τα ζυμαρικά, το κρέας, τα ριζότο, τις ομελέτες και τις διάφορες παρασκευές με αυγά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τις σούπες, ορισμένες σαλάτες, και πουρέ.

Πηγή: www.metrocashandcarry.gr