Σε μια χώρα, όπου αλλάζουμε τέσσερις εποχές το χρόνο, επιθυμούμε το ποτό μας να ταιριάζει και με την θερμοκρασία. Βέβαια, αν είσαι λάτρης ενός συγκεκριμένο οίνου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το περιορίσεις σε μία μόνο εποχή. Άλλωστε, δεν υπάρχει συγκεκριμένη «συνταγή».

“Χειμώνας και κόκκινο κρασί”  “Κόκκινο κρασί και χειμώνας”. Σαν να πηγαίνουν μαζί αυτά…

Όχι ότι έχουμε κάποια αντίρρηση με το λευκό ή το ροζέ, αλλά υπάρχει αυτή η τάση, που θέλει τους χειμερινούς μήνες να προτιμούμε πιο ζεστά χρώματα, και υπάρχει πιο ζεστό χρώμα απ’ το κόκκινο; Πόσο μάλλον απ’ το βαθύ κόκκινο!

Είναι λογικό και σύνηθες από τα πρώτα κιόλας κρύα του χειμώνα, να στρεφόμαστε προς τους ερυθρούς οίνους, καθώς η θερμοκρασία κατανάλωσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή μας. Τα κόκκινα κρασιά καταναλώνονται σε θερμοκρασίες δωματίου, δηλαδή 16oC – 18oC.

Άλλος ένας λόγος, είναι η συνοδεία των φαγητών. Κατά τους χειμερινούς μήνες καταναλώνουμε περισσότερο κρέας και προτιμάμε τα λαδερά, τα κοκκινιστά κτλ. Το κόκκινο κρασί ήταν πάντα εξαιρετικός σύμμαχος αυτών των φαγητών.

Μάλιστα, αυτό οφείλεται στην φαινόλη, που βρίσκεται στην φλούδα των κόκκινων και μαύρων σταφυλιών και το αποτέλεσμα είναι αυτή η στυφή αίσθηση που αφήνει στο στόμα και στα ούλα το κόκκινο κρασί. Το προσόν της είναι, ότι εξισορροπεί την λιπαρότητα του κρέατος στο στόμα, το καθαρίζει και περιορίζει την λιγωτική αίσθηση που αφήνει το λίπος. Επίσης, το κόκκινο κρασί τείνει να έχει αυξημένο αλκοολικό βαθμό, συνεπώς, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, βρίσκεται αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις του καταναλωτή.

Τέλος, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το υπέροχο, κόκκινο ζεστό κρασί, που μπορείτε να καταναλώσετε, είτε για την απόλαυσή σας, είτε για το κρυολόγημα. Φτιαγμένο συνήθως, με μπαχαρικά, φλούδα πορτοκαλιού, κανέλα, μέλι ή ζάχαρη ή όπως το προτιμάει ο ουρανίσκος σας, μας αρέσει να το παίρνουμε αγκαζέ τον χειμώνα σε μια ζεστή φωλιά και να το μοιραζόμαστε με φίλους.  [Δείτε εδώ συνταγή για Ζεστό κρασί με μπαχαρικά]


Άρθρο από το
τεύχος “Χειμώνας 2020” του
CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,
Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.
Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:
cabare.gr/cafe-bar-restaurant-marketing/cabare-magazine-4